رفتن به محتوای اصلی

آستان‌قدس بزرگ‌ترین نقاشی دیواری کشور را یک‌شبه نابود کرد!

آستان‌قدس بزرگ‌ترین نقاشی دیواری کشور را یک‌شبه نابود کرد!

هر بار كه از ميدان فردوسي رد مي‌شدم، نگاهم در تصاوير هفت‌خوان رستم قفل مي‌شد. با خودم فكر مي‌كردم اين كدام خوان رستم است. همين‏طور دقايقي ذهنم درگير بود و از يافتن آنچه به خاطر مي‌آوردم حس خوبي داشتم. ديده بودم هنرمندان مشهد با چه ذوقي در سرما و گرماي هوا نقاشي مي‌كشند. تا براي خودش بزرگ‌ترين نقاشي ديواري كشور شود، كلي زمان برد و هنرمندان آن، مشقت‌ها كشيدند. آن‌ها همه تلاش خود را به كار گرفته بودند تا در سالروز بزرگداشت حكيم توس، اثر هنري‌شان به پاس هويت‏آفريني شاعر شاهنامه، كامل شده باشد.

ديروز اما وقتي بار ديگر بولوار فردوسي را طي مي‌كردم، چشمم به ديوارهاي اطراف ميدان كه افتاد، همان وسط خيابان جلوي ديوار خشكم زد! مگر مي‌شد؟! تصور اينكه روي زحمتي يك ساله يك دست رنگ سفيد بزنند، برايم دشوار مي‌آمد. نگاه تاسف‌بار بسياري از رهگذران را مي‌ديدم. عابران بسياري با تعجب به ديوار نگاه مي‌كردند و در حالي كه سر تكان مي‌دادند از كنار ديوار سفيد كه تا همين چند روز قبل، يك شاهكار هنري بر آن نقش بسته بود، مي‌گذشتند.

وقتي به روزنامه رسيدم، بدون معطلي، پيگير علت سفيدكاري و محو بزرگ‏ترين نقاشي ديواري كشور شدم و هرچه بيشتر پيگيري كردم، بيشتر به حال و روز فرهنگ و هنر در پايتخت معنوي ايران تاسف خوردم.

شبانه نقاشي‌ها را سفيد كردند

مدير امور هنري شهرداري مشهد اولين كسي بود كه تلاش كردم پاسخ سئوالاتم را از او بگيرم. هادي مظفري در گفتگو با شهرآرا ضمن ابراز تاسف از اين موضوع، مسئوليت پاك كردن نقاشي ديواري ميدان فردوسي با موضوع داستان‌هاي حماسي شاهنامه را با آستان قدس رضوي دانست و گفت: نقاشي ديواري ميدان فردوسي، بزرگ‌ترين نقاشي ديواري در كشور بود كه با موضوع هفت خوان رستم در مدت زمان يك سال در مساحت 2200متر مربع انجام شد.

به گفته وي، يكشنبه‌شب افرادي از اداره حفاظت املاك و اراضي آستان قدس رضوي اقدام به پاكسازي نقاشي ديواري كردند و روز بعد شهروندان مشهدي، هنرمندان در و مديريت شهري را دچار حيرت نمودند!

وي در ادامه گفت: يك سال پيش با توجه به فضاي ميدان فردوسي و تقاضاي مردم، در فرهنگسراي فردوسي با مديريت دكتر ياحقي، ده‌ها ساعت جلسات كارشناسي برگزار شد و داستان‌هاي طراحي شده مورد بحث و بررسي كارشناسانه قرار گرفت؛ علاوه بر اين ده‌ها ساعت جلسات بحث و بررسي ميان هنرمندان مورد طرح‌هايي كه بايد نقاشي مي‌شد، انجام گرفت.

مدير هنري شهرداري مشهد به اجراي اين نقاشي ديواري در سه فاز اشاره داشت و گفت: يك سال هنرمندان مشهدي در سرما و گرما تلاش كردند تا در سالروز بزرگداشت فردوسي اين كار را به اتمام برسانند.

مظفري بر ضرورت مناسب‌سازي فضاي شهري با فضاي پيراموني آن تاكيد كرد و گفت: از آنجايي كه اين ديوار طولاني در ميدان فردوسي قرار داشت، داستان‌هاي فردوسي با هدف مناسب‌سازي چهره شهر با محيط، نقاشي شد.

آستان قدس از ابتدا در جريان بود

وي در پاسخ به اين پرسش كه مگر آستان قدس در جريان اجراي اين نقاشي ديواري نبود كه اكنون اقدام به محو آن كرده است، عنوان داشت: آستان قدس رضوي از ابتداي امر در جريان بود، حتي عنوان شدن مالكيت اين ديوارها در نقاشي كه خواسته اين آستان و متعلق به آن بود، انجام شد، علاوه بر اين يك سال از اجراي فاز اول و سه ماه از اجراي فاز2 آن مي‌گذرد و با اين وجود سئوال اينجاست كه چطور به تازگي به فكر افتاده‌اند كه با اين اثر مخالفند؟!

مظفري ادامه داد: حتي با آستان قدس در مورد مقاومت ديوار و چگونگي قرارگيري قرنيزها نيز بحث و گفتگو شده بود و مدارك اين موضوع كه آستان قدس در جريان امور قرار داشته، وجود دارد.

مدير هنري شهرداري مشهد با اظهار تاسف از اتفاقي كه افتاده است، گفت: چطور بار ديگر مي‌توانيم هنرمندان اين شهر را دور هم جمع كنيم و از آن‌ها بخواهيم براي زيباسازي شهرشان سنگ تمام بگذارند وقتي در يك شب و با يك تصميم آني، تمامي زحمات يك ساله يك تيم هنري اين‏طور در اين شهر به هدر مي‌رود؟!

ادعاي هماهنگي، براي پاك كردن يك اثر هنري

اما در همان حال كه مدير هنري شهرداري مشهد به شدت از موضوع محو اثر هنري هفت‌خوان رستم اظهار ناراحتي مي‌كند، معاون روابط‌عمومي آستان قدس رضوي اعلام كرد: پاك كردن نقاشي ديواري با اطلاع مديريت هنري شهرداري بوده و آنان در جريان موضوع قرار داشته‌اند.

مصطفوي به نامه‌اي اشاره مي‌كند كه از سوي شهرداري به اداره حفاظت املاك و اراضي آستان قدس و از آنجا براي پيگيري به روابط‌عمومي آستان قدس ارسال شده و در آن طرحي براي همه ديوارهاي متعلق به آستان قدس ارائه شده بود. وي ادامه داد: در واقع بنا بود براي زيباسازي شهر و همچنين اطلاع‌رساني موقوفات آستان قدس، طرح مشتركي روي همه ديوارها اجرا شود و ما هم از اين ديوار شروع كرديم و آن را براي اجراي طرح، آماده‏سازي كرديم.

نامه مذكور متعلق به ديوارهاي سطح 3بود نه آن ديوار

اما در توضيح نامه‌اي كه مسئولان آستان‌قدس با استناد به آن يك اثر هنري را محو كرده اند، مدير هنري شهرداري ضمن رد ادعاي هماهنگي با مديريت هنري شهرداري اظهار مي‌دارد: به نظرتان عاقلانه مي‌آيد روي ديواري 45ميليون تومان هزينه كنيم، يك سال بهترين هنرمندان روي آن كار كنند و در آخرين روزهاي به اتمام رسيدن آن هماهنگ كنيم كه ديوار را رنگ بزنند؟ مظفري اضافه كرد: موضوع نامه هيچ ربطي به ديوار ميدان فردوسي ندارد بلكه بنا بود ديوارهاي سطح 3شهر كه برخي از آن متعلق به آستان قدس است با طرحي مشترك زيباسازي شود؛ فقط همين. در هيچ جاي نامه نيز نيامده بود كه آن‌ها (مسئولان آستان قدس) مي‌توانند ديواري را كه يك سال روي آن كار شده است، پاك كنند.

خالق اثر هنوز باور نمي‌كند

ندا رئوفيان، سر گروه تيمي است كه يك سال بر روي ديوار ميدان فردوسي نقاشي كشيده‌اند. وي در گفتگويي كوتاه با شهرآرا از زمستاني مي‌گويد كه تا پاسي از شب روي داربست‌ها نقاشي مي‌كشيدند. از طرح خاص اين ديوار مي‌گويد كه در نوع خود كم نظير است و اينكه باورش نمي‌شود زحمات شبانه‌روزي او و تيمي كه با وي همكاري داشته‌اند، يك شبه پاك شده باشد.

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

برگرفته از:
روزنامه شهرآرا

تصویر

تصویر

تصویر

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید