رفتن به محتوای اصلی

امروز ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۲ و

امروز ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۲ و
ناشناس

امروز ۲۶ سپتامبر ۲۰۱۲ و هشتادمین سالگرد انقلاب زبان ترکی در ترکیه می باشد، ۸۰ سال پیش مصطفی کمال آتاتورک در کنگره زبان ترکی که در کاخ باغچه سرای ترکیه تشکیل داده بود سخنانش را چنین آغاز کرد:”سه س بایراغیمیزین، ترکیه تورکجه سینین بایرامی دیر بو گون، قوتلو اولسون”


زبان ترکی پرچم صدایمان بوده و روز عید مبارک باد
آتاتورک زبان ترکی را صدای ملت ترک دانسته و قدم های بزرگی را در جهت قدرت بخشی، شناخت، گسترش زبان ترکی برداشت، به طوریکه در تاریخ ۱۲ جولای ۱۹۳۲ با فرمانی فرهنگستان زبان ترکی را تاسیس کرده و انقلاب بی بدیل زبان ترکی در ترکیه و دنیا را به تحقق رساند. هدف انقلاب زبانی آتاتورک پاک سازی زبان ترکی از لغات بیگانه عربی، فارسی و … بیان شد. زبان ترکی که در آن سالها به سبب بسیاری از مسائل سیاسی، تاریخی، ادبی و .. دچار بیماری های متعدد زبانی گشته بود با شروع انقلاب زبان ترکی آتاتورک جان دوباره ای گرفت به طوریکه بیش از ۸۰% دایره لغات زبان ترکی تماماً ترکی شده بود. تمامی مجموعه های دولتی و غیردولتی اعمم از سینما، رادیو، مجلات، هنرمندان، شخصیت های علمی و ..به این انقلاب زبان ترکی روی خوش نشان داده و با همتی بی بدیل سعی در تحقق آمال بزرگ آتاتورک در انقلاب زبان ترکی نمودند.
انقلاب زبان ترکی به همت آتاتورک که در آن زمان نخست وزیر ترکیه مدرن بود در سال های ۱۹۳۲ -۱۹۳۸ با سرعت هر چه تمامتر در حال سیر بود، این سیر تا سال ۱۹۷۰ ادامه داشت، پس از آن انجمن زبان ترکی قدیمی در سال ۱۹۸۲ منحل شده و به عنوان پایان انقلاب زبان ترکی یاد می گردد. انقلاب زبان ترکی همواره در سال ۱۹۲۸ با انقلاب حرف همراه بوده و سبب تحولات عمیق و قابل توجهی در زبان ترکی گشت.
انقلاب حرف
ترکان طی تاریخ وجود خویش از الفباهائی متعددی بهره جسته اند، اولین الفبایئ که ترکان استفاده کرده اند الفبای گوک تورک (Göktürk) بوده و به نوعی اولین الفبای ملی ترک می باشد. پس از امپراطوری ترکان آسمانی ترکان اویغور الفبای خاص خو ش را ابداع کرده و پس از قبول اسلامیت شروع به استفاده از الفبای عربی نموده اند. الفبای عربی برای بیان صداهای خاص زبان ترکی دارای نقصانهای متعددی می باشد. آتاتورک در ۸ آگوست ۱۹۲۸ با تشکیل کمسیونی انقلاب حرف زبان ترکی را اعلام کرد، در تاریخ ۱ نوامبر ۱۹۲۸ حالفیای جدید زبان ترکی مورد تصویب مجلس ملی ترکیه قرار گرفت.
انقلاب زبان ترکی در ترکیه و زبان عبری در اسرائیل از دو نمونه انقلاب های موفق جهانی می باشند!

دوست عزیز جناب آقای کرمی: لطفا در نوشته هایتان از بیان مسائل غیر واقعی خودداری فرمایید. زبان و فرهنگ ملت ترک که شامل ملل آذری ترکمن قزاق ازبک قرقیز اناتولی قفقاز اویغور و .. می شود دارای پیشینه قوی تر از آن است که جنابعالی بخواهی بدون مطالعه خدشه ای به ان وارد کنی. در ترکیه قبل از انقلاب حرف، رسم الخط فارسی نداشتیم(که جنابعالی ادعا می کنی رسم الخط فارسی بوده است) بلکه آن چه بوده رسم الخط عربی بوده که همزمان با اسلام پذیرفتند.رسم الخط عربی خود به خود دارای مشکل نیست ، اما برای بیان بعضی صداهای خاص ترکی ، مناسبتر بود که از الفبای لاتین همراه با اندکی تغییرات استفاده شود(الفبای لاتین یکی از قدیم ترین الفبای بشری است).
پروسه تغییر رسم الخط ترکی از عربی (نه فارسی) به لاتین بیشتر از نیم قرن طول کشید و بر خلاف نظر شما به راحتی این کار را انجام ندادند. بلکه حاصل سالها تلاش و فعالیت بنیاد زبان ترکی بوده است.
به نظر بنده که با زبان فارسی آشنایی دارم، پروسه تغییرات اساسی در زبان فارسی نیز باید انجام شود، و باید دست از افکار قدمی کشید.