رفتن به محتوای اصلی

‏'پیشرفت خیلی خوب' در مذاکرات ایران و ۱+۵

‏'پیشرفت خیلی خوب' در مذاکرات ایران و ۱+۵

بنابر نوشته بی بی سی :آقای عراقچی که سرپرستی هیئت تهران را در مذاکرات بر عهده داشت، گفته است نتیجه تا دو روز آینده اعلام می‌شود و پس از آن گام نخست اجرای توافق‌نامه ژنو برداشته خواهد شد.

مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون نیز گفته است در این دور از گفت‌وگوها "درباره همه موضوعات مربوطه پیشرفت بسیار خوبی به دست آمد."

این سخنگوی رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم مانند طرف ایرانی گفته است توافقات به‌دست‌آمده باید به تایید دولت‌های مذاکره‌کننده برسد.

در هفته‌های گذشته مذاکرات کارشناسی ایران و ۱+۵ برای اجرای توافق ژنو در جریان بوده است.

توافق ژنو که از آن به عنوان "برنامه اقدام مشترک" یاد می‌شود، در پی مذاکرات ایران و شش قدرت جهانی شامل آمریکا، بریتانیا، چین، روسیه، فرانسه و آلمان در ۳ آذر (۲۴ نوامبر) به دست آمد.

براساس متنی از این توافق که در رسانه‌ها منتشر شده، قرار شده ایران به مدت شش ماه بعضی از برنامه‌های اتمی خود را محدود و امکان بازرسی گسترده‌تر را فراهم کند و طرف مقابل نیز از وضع تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی خودداری ورزد و از فشار تحریم‌ها در بعضی زمینه‌ها بکاهد.

انتظار دو طرف این بوده که در این شش ماه، شرایط برای دستیابی به توافق بر سر حل و فصل دایمی پرونده هسته‌ای جمهوری اسلامی فراهم شود.

استقبال دولت آمریکا از توافقات

Image removed.

ایران می‌گوید هرگونه تحریم جدید به معنی 'مرگ' توافق ژنو خواهد بود

جن ساکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا نیز گفته که مذاکرات کارشناسی اخیر "پیشرفت خوبی" داشته است.

با این حال خانم ساکی تاکید کرده که گزارش‌ها درباره نهایی‌شدن این توافق‌ها، نادرست است.

توافق اولیه در ژنو، منتقدانی هم در تهران و هم در واشنگتن داشته است.

برخی از چهره‌های تندرو در این باره از دولت انتقاد کرده‌اند. با این حال رهبر جمهوری اسلامی در سخنان اخیر بار دیگر از مذاکرات حمایت کرده است.

در ایالات متحده گروهی از منتقدان سیاست باراک اوباما در قابل ایران، در سنا توانسته‌اند حمایت اکثریت سناتورها از طرح تشدید تحریم‌ها علیه ایران را جلب کنند.

تاکنون رسما ۵۹ سناتور از طرح "ایران عاری از سلاح اتمی" حمایت کرده‌اند که خواستار وضع تحریم‌های بیشتر علیه ایران در صورت عمل‌نکردن به توافق ژنو یا سرباز زدن از پذیرفتن یک توافق نهایی "قابل‌قبول" است.

پیش‌تر سخنگوی کاخ سفید گفته بود باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا، چنین طرحی را وتو خواهد کرد.

در واکنش به افزایش حمایت‌ها از این طرح در سنا، دولت آمریکا به‌شدت علیه آن موضع گرفته است.

برنادت میهان، سخنگوی شورای امنیت ملی ایالات متحده در بیانیه‌ای گفته است: "اگر برخی اعضای کنگره مایلند ایالات متحده به اقدام نظامی دست بزند، بهتر است در برابر مردم آمریکا صراحت لهجه به خرج دهند."

باراک اوباما، رئیس‌جمهوری آمریکا، پیش‌تر تاکید کرده بود که وضع تحریم‌های بیشتر علیه ایران در شرایط زمانی فعلی، تنها دو گزینه اقدام نظامی علیه ایران یا دست‌پیداکردن احتمالی تهران به سلاح هسته‌ای را پیش رو می‌گذارد.

اسرائیل و غرب به فعالیت‌های هسته‌ای ایران بدگمان هستند و درباره ابعاد نظامی احتمالی آن ابراز نگرانی کرده‌اند.

ایران همواره این اتهام را رد کرده و گفته که صرفا در پی تولید برق و دیگر استفاده‌های صلح‌آمیز است.

عراقچی: اختلافات فنی و سیاسی با گروه ۱+۵ حل شد

 

بنابر گزارش رادیو فردا :مذاکرات کارشناسی ایران و گروه ۱+۵ پس از دو روز در شهر ژنو پایان یافت. عباس عراقچی، معاون وزارت خارجه ایران که این بار سرپرستی تیم‌ مذاکره‌کنندگان ایرانی را برعهده داشت، اعلام کرد «اختلافات فنی و سیاسی» حل شده  و این بر عهده مراکز تصمیم‌گیری کشورهاست که بر توافقات حاصل شده مهر تایید بزنند.

در این دور از مذاکرات، عباس عراقچی چهار دور مذاکره با  هلگا اشمید معاون کاترین اشتون داشت.  در همین حال روز پنجشنبه وندی شرمن، همتای آمریکایی عراقچی در راه مسکو در سوییس توقف کرد و به مذاکرات پیوست. در روز پنجشنبه عراقچی، شرمن و اشمید نشست سه‌جانبه داشتند و نماینده ایران و آمریکا نیز جداگانه با یکدیگر مذاکره کردند.

عباس عراقچی درباره نتایج مذاکرات کارشناسی به خبرگزاری ایرنا گفت: «طی دو روز مذاکرات فشرده با اشمید در ژنو، راه‌حل مسایل باقی مانده درخصوص نحوه اجرایی شدن توافق ژنو در سطح مدیران ارشد سیاسی میان جمهوری اسلامی ایران و گروه ۱+۵ مورد بررسی و جمع‌بندی قرار گرفت.»

سرپرست مذاکره‌کنندگان ایرانی تصریح کرد: «نتیجه این بررسی‌ها به پایتخت‌ها منتقل شده و متعاقبا تصمیم‌گیری نهایی در پایتخت‌ها اتخاذ و نتیجه تا دو روز آینده اعلام و گام نخست اجرای توافقنامه ژنو برداشته خواهد شد.»

 عراقچی درباره اختلافاتی که در مذاکرات کارشناسی وجود داشت، گفت: «اختلاف فنی و سیاسی در نشست‌هایی که داشتیم با ارایه راهکاری حل شد، اما منوط به تایید راه‌حل در پایتخت‌ها است.»

 بدین ترتیب اگر توافق حاصل شده، به تایید مراکز تصمیم‌گیری کشورهای عضو ۱+۵ و ایران برسد، راه برای اجرای توافقنامه ژنو هموار خواهد شد. در این توافق موقت که پس از سال‌ها در سوم آذرماه امسال حاصل شد، ایران قبول کرد که بخشی از فعالیت‌های هسته‌ای خود را تعلیق کند. ۱+۵ هم متعهد شده که بخشی از تحریم‌ها را به تعلیق درآورد و در این مدت هیچ تحریم تازه‌ای در ارتباط با برنامه هسته‌ای ایران در  آمریکا، اتحادیه اروپا و  شورای امنیت وضع نشود.

واکنش سخنگوی اشتون

پس از پایان مذاکرات دو روزه ژنو، مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون، اعلام کرد که در این دور از گفت‌وگوها «درباره همه موضوعات مربوطه پیشرفت بسیار خوبی حاصل شد».

مایکل مان هم مانند عراقچی تکرار کرد که توافقات حاصل شده در مذاکرات باید به تایید دولت‌های مذاکره‌کننده برسد.

واکنش کاخ سفید

 در همین زمینه جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید نیز با بیان اینکه گفت‌وگوها پیشرفت خوبی داشته، اظهار داشت که هنوز نتیجه نهایی نشده است.

سخنگوی کاخ سفید گفت: «اینها بحث‌های فنی هستند؛ ما ما در چند روز گذشته پیشرفت خوبی داشته‌ایم. چند موضوع حل نشده وجود داشته است، اما در این مرحله، گزارش‌هایی که می‌گویند همه چیز نهایی شده غیردقیق هستند.»

در تیم ایران، حمید بعیدی‌نژاد، مدیرکل امور سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه و نیز کارشناسانی از وزارت خارجه، سازمان انرژی اتمی و همچنین کارشناسان امور بانکی و نفتی حضور داشتند.

پیش از این برخی دیپلمات‌ها به خبرگزاری‌های غربی گفته بودند که اصرار ایران به حفظ برخی ظرفیت‌های تحقیقاتی در مورد سانتریفیوژها مذاکرات را با دشواری مواجه کرده بود.

در تهران و هم در واشینگتن، مخالفان توافق هسته‌ای در تلاشند، این توافق را مخدوش و ناکافی جلوه دهند. گروهی از نمایندگان مجلس در ایران از این توافق ناراضی‌اند و به دفعات به  وزیر خارجه در این مورد تذکر داده‌اند.

در آمریکا نیز، روز پنجشنبه، سناتورهای آمریکایی بار دیگر از طرح تحریم‌های تازه علیه ایران حمایت کردند. این اقدام سناتورها در حالی است که کاخ سفید تصریح کرده که در صورت تصویب چنین طرحی، باراک اوباما آن را وتو خواهد کرد.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

تصویر

تصویر

تصویر

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید