رفتن به محتوای اصلی

انیس نقاش، عامل اولین ترور شاپور بختیار درگذشت

انیس نقاش، عامل اولین ترور شاپور بختیار درگذشت

وی در سال های اخیر در ایران به کارهای تجاری مشغول بود و در رسانه های حکومتی به عنوان تحلیلگر اوضاع خاورمیانه اظهار نظر می کرد. او در ایران "رئیس مرکز پژوهشی امان" هم بود.

آقای نقاش در تمام این سال ها از اینکه نتوانسته شاپور بختیار را به قتل برساند، اظهار تاسف می کرد.

طرح ترور آقای بختیار توسط انیس نقاش به دلیل حایل قرار گرفتن یک در آهنی بین او و آخرین نخست وزیر دوره شاه، نافرجام مانده بود اما چندی بعدی آقای بختیار توسط گروه دیگری هدف سوءقصد قرار گرفت و کشته شد.

آقای نقاش به اتهام اقدام به این ترور که به کشته شدن یک پلیس و یک شهروند فرانسوی انجامید، در سال ۱۳۵۹ خورشیدی (۱۹۸۰میلادی) در دادگاهی در پاریس به زندان ابد محکوم شده بود کمتر از یک دهه بعد در پی صدور حکم عفو از طرف فرانسوا میتران، رئیس جمهوری وقت فرانسه از زندان آزاد شد و به ایران بازگشت.

آقای نقاش در مرداد ماه سال ۱۳۸۷ در مصاحبه‌ای با خبرگزاری فارس، جزئیاتی از برنامه ترور شاپور بختیار را بازگو کرده بود.

Image removed.

 

از راست محسن رضایی فرمانده سپاه پاسداران، انیس نقاش، محمدصالح قائم مقامی حسینی مسئول روابط خارجی سپاه، و محسن رفقیدوست وزیر سپاه پاسداران (پیش از تشکیل وزارت دفاع)

او درباره ورودش به ماجرای ترور آقای بختیار گفته بود: "حکم اعدام بختیار در دادگاه انقلاب صادر شد که امام (آیت الله روح الله خمینی) هم آن را تأیید کرد. من به بچه‌های سپاه گفتم که باید هر چه زودتر عمل کنید چون این آدم خطرناکی است."

آقای بختیار پس از انقلاب ۱۳۵۷ وارد فرانسه شده بود و با تاسیس نهضت مقاومت ملی ایران با حکومت تازه ایران مخالفت می کرد.

ابوالحسن بنی صدر، اولین رئیس جمهور اسلامی ایران که خود اینک در فرانسه در تبعید به سر می برد، آقای بختیار را به دخالت در کودتای نوژه و همکاری با صدام حسین رهبر عراق در ابتدای جنگ متهم کرده بود.

انیس نقاش گفته بود: "من به بچه‌های سپاه پاسداران گفتم که باید هرچه زودتر عمل کنید چون این آدم خطرناکی است ولی آنها هیچ اطلاعات و کانالی نداشتند. بهشان گفتم که من تجربه کار عملیاتی دارم و این کار را بر عهده می گیرم."

Image removed.
توضیح تصویر،

شاپور بختیار مدتی پس از سوءقصد آنیس نقاش توسط گروه دیگری کشته شد

نقاش در روایت خود به خبرگزاری فارس گفته بود: "رفتم و کار شناسایی را انجام دادم و بعد از دو هفته به ایران بازگشتم و خبرشان کردم که منزل بختیار را پیدا کرده ام و حتی توانستم با ایشان مصاحبه کنم. طرح مدونی برای اجرای حکم اعدام بختیار تهیه کردم و دست به کار اجرایی کردن آن شدم که متأسفانه آقای خلخالی مرتکب اشتباه شد و در مصاحبه اعلام کرد که برای اجرای حکم اعدام شاپور بختیار به پاریس، کماندو فرستاده ام."

آقای نقاش می گوید: "این گونه شد که شاپور بختیار نه جواب تلفن می‌داد و نه وقت ملاقات و محافظین او نیز افزایش پیدا کردند. به این ترتیب وقت ملاقاتی که با او گذاشته بودم و قرار بود همانجا کار را تمام کنم منتفی شد. همزمان از تهران با من تماس گرفتند و گفتند که اینجا به شدت از بابت کودتا نگرانی وجود دارد و باید هر چه زودتر بختیار کشته شود."

ضارب بختیار در توصیف هدف قرار دادن او گفته بود: "یک اسلحه ۷ میلیمتری با صدا خفه کن تهیه کردم و رفتم سراغ بختیار. اما اینها شک کردند و در ساختمان را به رویم باز نکردند. من هم بلافاصله تصمیم گرفتم با گلوله قفل در را بشکنم و بروم داخل. اما چون در دفتر بختیار ضد گلوله بود، هیچ کاری نتوانستم بکنم. یکی از دو گلوله ای که به من خورد، متعلق به سلاح خودم بود که به در شلیک کردم و کمانه کرد و برگشت سمت خودم. بعد هم که با پلیس فرانسه درگیر شدم و یک گلوله دیگر هم خوردم و دستگیر شدم."

انیس نقاش یک دهه پس از بازداشت و در حالی که در حال سپری کردن دوران محکومیت خود بود در دوره ریاست جمهوری اکبر هاشمی رفسنجانی آزاد شد و به ایران رفت.

رهایی آقای نقاش از حبس را برخی با نقش ایران در آزادسازی گروگان های فرانسوی در لبنان، مرتبط می دانند.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

منبع:
bbc

تصویر

تصویر

تصویر

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • نشانی‌های وب و پست الکتونیکی به صورت خودکار به پیوند‌ها تبدیل می‌شوند.
CAPTCHA
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید