رفتن به محتوای اصلی

تمامیت ارضی در بیانیه جمعی روشنفکران و «حق انتخاب»
08.09.2012 - 16:29

به دنبال توافقنامه "حزب دموکرات کردستان ایران" و "کومله"*، که به تاریخ اول ژوئن ۲۰۱۲ منتشر شد، و مورد نقد و بررسی در رسانه ها قرار گرفت، اکنون « بیانیه ی جمعی - حفظ استقلال و تمامیّت ارضی ایران، سرآغاز هر کارپایه سیاسی»** از سوی گروهی از روشنفکران ایرانی در واکنش به آن انتشار یافته است.

در این بیانیه گره مسئله روی نقطه تمامیت ارضی و تعیین سرنوشت قرار دارد که نویسندگان خواهان حفظ استقلال و تمامیت ارضی ایران هستند. و در مقابل مدل فدرالیسم ملی- جغرافیایی از سوی دو سازمان از مدل « انجمنهای ایالتی» دفاع میکنند. ولی همه در مورد «برقراری یک سیستم غیرمتمرکز» متفق اند. واژه انجمن دیگر کهنه شده و بهتر است به جای آن «پارلمان ایالتی» به کار برده شود. 

 رسیدگی به اهداف احتمالی دو سازمان یاد شده در آینده، کار آینده است و از موضوع حال خارج. آنچه اینان در شرایط حاضر میخواهند و نقطه مشترک است اداره ایران با یک سیستم غیر متمرکز میباشد. بنا برین از نظر من مسئله تجزیه و جدایی از ایران در توافقنامه آنها منتفی ست. در مورد مدلهای اداره غیر متمرکز هم میتوان بحث و تبادل نظر کرد و به مدل مشترکی رسید.

 اما تعیین سرنوشت. مسئله اینست که آیا انسان - یا انسانها - و به ویژه مردمان دهها میلیونی «حق انتخاب» دارند یا نه؟ آیا حق دارند «راه زندگی جمعی خود را  آگاهانه و آزادانه انتخاب بکنند یانه؟» این پرسشی ست که در بیانه این روشنفکران غیر مستقیم  پاسخ منفی دریافت میکند. 

از نظر من انتخاب  و این انتخاب حق خدشه نا پذیر انسانهاست. اعمال « زور و قدرت» برای نفی آن  میتواند پدید آورنده کشتارهایی علیه بشریت باشد. هدف از راحلها دور زدن کشتار انسان و انسانهاست. راحلهایی که در مشکلات مردمان گوناگون به جنگ و خونریزی ختم میشوند قابل دفاع نیستند.  انتخاب درست و نادرست بحث دیگریست که به نفی حق انتخاب مربوط نمیشود. 

این روشنفکران که برخی از آنان نوشته های زیادی در پیرامون حقوق و اخلاق و سیاست دارند  بهتر است وضعیت «حق انتخاب» را در نظریه « حفظ تمامیت ارضی» روشن کنند. تا آنجاییکه من از این بیانیه دستگیرم شد این تئوری متضاد و بیگانه با حق انتخاب است. چیزی که نادیده گرفتن و نفی  آن میتواند مانع جدی در همزیستی مشترک باشد.

در مورد  سیستم غیر متمرکز، قالب آن گرچه مهم است ولی نقش  محتوا را ندارد. ضرورت دارد محتوا برابر حقوقی سیاسی ، اقتصادی، فرهنگی ، اداری، و غیره را تأمین و حفظ  کند.  در ایران مردمان گوناگون بر اساس جغرافیا و ملیت به شکل طبیعی تقسیمات قابل ملاحظه ای دارند  بهتر است در انتخاب مدل سیستم به این موضوع اهمیت کافی داده شود. اینکه نام تقسیمات فدرال باشد یا ایالت مشکلی را حل نمیکند مهم محتوای قوانینی ست که تنظیم خواهد شد.

 به مسایل دیگریکه در این زمینه میتوانند مطرح بشوند در گذشته پرداخته ام از اینرو به همین مختصر بسنده میکنم.***

----------

*توافقنامه "حزب دموکرات کردستان ایران" و "کومله":

http://www.iranglobal.info/node/9582

** « بیانیه ی جمعی - حفظ استقلال و تمامیّت ارضی ایران، سرآغاز هر کارپایه سیاسی»:

http://www.iranglobal.info/node/9917

*** لینک نوشته های آ.ائلیار:

http://www.iranglobal.info/nevisandegan2/81

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

آ. ائلیار

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد!