رفتن به محتوای اصلی

مقام ارشد اتمی ایران: اگر برجام بهم خورد، آنها را حیرت‌زده می‌کنیم
در پیوستن به کنوانسیون‌های بین‌المللی شتابی نداریم
14.11.2017 - 14:31

به گزارش ایسنا، مراسم گرامیداشت پنجاهمین سالگرد فعالیت راکتور تحقیقاتی تهران با حضور علی‌اکبر صالحی، معاون رییس‌جمهور و رییس سازمان انرژی اتمی رژیم ایران و جمعی از فعالان اتمی ایران سازمان برگزار شد.

علی‌اکبر صالحی در سخنانی در این مراسم به امضای پیمان ان پی تی توسط ایران اشاره کرد و گفت: پس از مرور روند تحول علوم و فناوری هسته‌ای، متوجه شدم برای اینکه وارد عرصه فناوری هسته‌ای شویم با فشار آمریکا باید ان پی تی را امضا می‌کردیم؛ با این وجود مسئولان وقت سازمان بسیار زیبا حرکت کرده بودند. به این صورت که همه صنعت هسته‌ای را در نظر گرفته بودند نه فقط ساخت نیروگاه بلکه تأمین نیازهای آن را هم دیده بودند.

صالحی افزود: پیش‌بینی شده بود که اگر نیروگاهی می‌خرند نیروی انسانی لازم و دیگر الزامات از جمله سوخت آن را نیز تأمین کنند تا در ارتباط با ادامه حیات نیروگاه اگر نگویم خودکفا، خوداتکا باشیم. نمی‌شود نیروگاه داشت و میلیاردها دلار سرمایه‌گذاری کرد و نسبت به سوخت آن بی‌توجه بود. این پیش‌بینی‌ها همه جای تقدیر دارد.

وی که در جمع پیشکسوتان راکتور تحقیقاتی تهران سخن می‌گفت ادامه داد: حداقل کاری که انجام می‌دهیم این است که باید رو به جلو حرکت کنیم و به عقب برنگردیم و خشتی بر خشت‌هایی که پیشکسوتان روی هم گذاشته‌اند، قرار دهیم.

صالحی سپس در زمینه فرایند اکتشاف در سازمان گفت: از سال 88 که افتخار حضور در سازمان پیدا کردم با اجازه‌ای که از رهبری گرفتیم، توانستیم جستجوی هوایی را انجام دهیم و امکاناتی را از خارج وارد کنیم. آن هم به سختی. زیرا اجازه تامین آن داده نمی‌شد. هلی‌کوپترهایی وارد شد. الان قریب به 73 تا 74 درصد برداشت هوایی از خاک ایران انجام شده است. این رقم با نسبت 20 درصدی که حداکثر قبل از انقلاب انجام شده بود قابل مقایسه نیست. ضمن اینکه تحلیل تصاویر را هم خودمان انجام می‌دهیم. در اکتشاف برداشت تصاویر یک بحث و تحلیل آن بحثی دیگری است. الان شرکتی داریم که در این زمینه ارائه خدمات می‌دهد.

این مقام اتمی رژیم ایران همچنین در خصوص موضوع سانتریفیوژهای غنی سازی اورانیوم گفت که از ابتدای فکر ساخت یک سانتریفیوژ جدید تا زمان تولید آن به 8 سال زمان نیاز است و ما هم داریم همین مسیر را طی می‌کنیم و خوشبختانه توفیق زیادی هم نصیب‌مان شده است. الان با چین و کشورهای دیگر مذاکره می‌کنیم. البته این کشورها یک سری شرایطی مثل پیوستن به یک سری کنوانسیون‌ها، ایمنی و … دارند و ما خیلی شتابی برای پیوستن به کنوانسیون‌های بین‌المللی نداریم. از این رو با تأمل جلو می‌رویم.

رییس سازمان انرژی اتمی ایران با اشاره به بحث مذاکرات هسته‌ای گفت: در بحث مذاکرات این توجه را داشتیم که ممکن بود آنها زیر قرارداد بزنند. به همین علت پیش‌بینی‌هایی را برای برگشت‌پذیری کرده بودیم. ما با خوش باوری در مذاکره شرکت نکردیم.

وی با بیان این‌که برجام برای همه طرف‌ها مفید است تأکید کرد: برجام برای ما، جامعه بین‌الملل و استحکام بخشیدن به ان پی تی مهم است. اگر برجام بهم بخورد هیچ کنوانسیونی نمی‌تواند از استحکام لازم برخوردار باشد. امیدواریم این اتفاق پیش نیاید. ولی اگر برجام بهم بخورد ما آنها را حیرت‌زده خواهیم کرد.

صالحی سپس به چالشی که در سال 88 با آن روبرو شده بود پرداخت و گفت: وقتی برای اولین بار عهده‌دار مسؤولیت در سازمان شدم، سوخت راکتور رو به اتمام بود. آقای آقازاده نامه‌ای به البرادعی نوشته بود که ما 20 درصدمان در حال اتمام هست، بفرمایید که آرژانتین یا هر کشور دیگری مثل زمان آقای امراللهی این 20 درصد را در اختیار بگذارند. بنده که به سازمان آمدم آن نامه را پیگیری کردم. چون مدتی در وین بودم با آقای البرادعی هم روابطی داشتم، ایشان نامه آقای آقازاده را نشان داد و گفت شما که پیگیری می‌کنید، این بار برای تحویل سوخت بیست درصد هم شرایط گذاشته‌اند. نامه‌ای غیررسمی توسط آمریکا و روسیه نوشته بودند و گفته بودند حاضریم 20 درصد را در قبال پذیرش شروطی تأمین کنیم. من هم گفتم هیچ دلیلی ندارد که ما آن شروط را بپذیریم. این شروط حاکمیت ملی ما را زیر سؤال می‌برد. راکتور ما برای تولید رادیودارو است و قبلا هم سوخت 20 درصد را گرفته بودیم.

وی ادامه داد: بحث از آنجا شروع شد. من از مذاکره با آقای البرادعی برگشتم؛ به رییس‌جمهور وقت گفتم این‌ها به ما 20 درصد را نخواهند داد، اجازه بدهید ما کار را شروع کنیم. بنده به گونه‌ای کار را آغاز می‌کنم که نه با مقررات بین‌المللی در تعارض باشیم و نه سر و صدا می‌کنیم، ولی کار را آغاز می‌کنیم. برآورد هزینه کردیم. گروهی را تشکیل دادیم و شبانه روز آن گروه کار کردند.

کمالوندی: مهروموم‌ تاسیسات هسته‌ای موقتی و عادی است

همزمان سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران اظهارات یوکیا آمانو درباره مهر و موم‌ کردن دو هزار نقطه از تاسیسات هسته‌ای ایران را تایید کرده و گفته که این کار عادی است و قبل از برجام هم انجام می‌شد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای ایران، بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی، در گفت‌وگو با تلویزیون دولتی ایران به اظهارات یوکیا آمانو درباره مهروموم‌ تاسیسات هسته‌ای ایران و در اختیار داشتن صدها هزار عکس از این تاسیسات واکنش نشان داد و گفت، مهروموم بخش‌هایی از تأسیسات هسته‌ای کشور موقتی و برای حسابداری مواد هسته‌ای است. به گفته کمالوندی عکس‌برداری‌ از تاسیسات هسته‌ای مربوط به برجام نبوده و طبیعی است.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

رضا وضعی
ایسنا

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.