رفتن به محتوای اصلی

عربستان سعودی ، آبستن حوادث غیرقابل پیش بینی !
09.11.2017 - 02:35

لیست بحرانهای بخشآ خودساخته ای که قریب به یک دهه است ریاض را دربر گرفته ، رو به گسترش اند .
در عراق بعد از به گل نشستن ماشین جنگی ناتو و پذیرش حضور ایران در عراق بعنوان یک فاکتور جدی برای حل مسئله آنکشور توسط امریکائی ها ، نه تنها طرح سعودیها نقش برآب شد بلکه عربستان پس از سالها مقاومت وادار به بازگشائی سفارت در بغداد گردید و حتی مجبور شد قول دهد که در عراق سرمایه گذاری خواهد کرد .
عدم تحقق اهداف عربستان سعودی در سوریه علیرغم سرمایه گذاری وسیع نظامی – سیاسی در آن کشور . آنها که تا سال قبل مخالف هرگونه مشارکت ایران در حل مسئله سوریه بودند و حتی از مشارکت ایران در کنفرانس صلح ژنو جلو گیری میکردند عملآ خود در حاشیه قرار گرفته اند . روندها در سوریه همچنان برخلاف استراتژی آنها با سرعت در جریان است .
شکست تلاشهای عربستان برای به مقابله نظامی کشاندن امریکا علیه ایران که توافق برجام چون آب سردی بر این آتش افروزی آنرا خنثی کرد . واشنگتن حاضر نشد تا تحت تآثیر تل آویو و ریاض به وخامت اوضاع در منطقه بیافزاید ، در واقع برجام را میتوان نقطه عطفی در سرازیری شکست های سعودی ها در منطقه خواند.
در یمن این فقیرترین کشور منطقه علیرغم اینکه نزدیک به دوسال است بمب افکن های عربستانی و اماراتی با هدایت مشترک نظامیان امریکائی و انگلیسی درحال تدارک یک فاجعه انسانی هستند ، نه تنها حکام سعودی قادر به زانو درآوردن آن مردم نشده اند بلکه فرودگاه " خالد " نیز مورد اصابت موشک های حوثی ها قرار میگیرد و این درحالیست که صدها میلیون دلار هزینه ماهانه این عملیات تخمین زده میشود و هیچ چشم اندازی نیز از موفقیت برای سعودیها وجود ندارد چیزی که در ابتدا قرار بود بنا به ادعای رئیس ستاد مشترک ارتش سعودی در ظرف چند هفته تمام شود .
عدم موفقیت عربستان در ایجاد یک ارتش اسلامی از اندونزی تا مراکش و موریتانی به فرماندهی ژنرالهای پاکستانی که قرار بود در خدمت ریاض برای پیشبرد اهداف منطقه ای و با بودجه آن کشور تشکیل شود که در عین پرسروصدا بودن به تمسخر کشیده شد .
تلاشهای ریاض برای شکل دادن یک اتحادیه نظامی – سیاسی در خلیج فارس علیه ایران ، چیزی که از همان ابتدا با فاصله گیری کشور عمان آینده روشنی نداشت و با ایجاد بحران تازه در رابطه با قطر عملآ به شکست انجامید.
شکست پروژه استقلال کردستان عراق که در ابتدا بدلیل کوته بیتی بخشی از رهبران کرد و تحریک اسرائیل و عربستان میرفت تا یک حوزه جدید برای تشنج و درگیری نظامی در منطقه با هدف کشاندن پای ایران به بحرانی جدید ایجاد کند .
خنثی شدن استراتژی " کشاندن جنگ به داخل ایران " به یمن هوشیاری و بلوغ هموطنان کرد ، عرب و بلوچ ما .
این همه در کنار تغییراتی که در قدرت سیاسی طی دو سال گذشته با درگذشت ملک عبدالئه و جانشینی برادرش سلمان
در عربستان رخ داده اند ، اوضاع این کشور همسایه را بشدت پیچیده کرده است . ملک سلمان که در ابتدا قرار بود فرزندش محمد بن سلمان معاون ولیعهد باشد با سرعت او را از همان ابتدا به وزارت دفاع رساند و سپس با ایجاد تغییراتی در ساختار اداره شورای اقتصاد تحت رهبری پادشاه ، عملآ مدیریت شرکت آرامکو این یکی از بزرگترین شرکت های نفتی جهان را به او سپرد و بالاخره در تابستان امسال با برکنار کردن ولیعهد آن کشور ، فرزندش محمد بن سلمان را به جانشینی خود ارتقاء داد و کمی بعدتر با برگماردن وی به ریاست ستادی که گویا قرار است تا با فساد مبارزه کند ، دست وی را بازگذاشت تا با منتقدین خود تسویه حساب کند و این درحالیست که وی خود فردی بغایت فاسد است .
هسته اصلی قدرت سیاسی عربستان که حول این شاهزاده قدرت طلب ، بلند پرواز و ماجراجو گرد آمده بجای انجام تغییرات اساسی در سیاست بر این کشور فرار بجلو کرده است ، آنها مسئله سعد حاکم حریری را خلق کرده اند تا اولآ در تلاش برای ایجاد یک عرصه دیگر نبرد با ایران ، جو تنش و شبه جنگی با ایران را کماکان در منطقه داغ نگهدارند وبا حمایت شدن از سوی دنالد ترامپ نه تنها سیاست های خود را در منطقه توجیه کنند بلکه منتقدین داخلی را نیز به سکوت وادارند .
این تغییرات سیاسی و بگیر و ببندهای اخیر همراه با اینهمه شکست های استراتژیک و بحران های خود ساخته البته از چشم هزار شاهزاده سعودی که هر کدام در گوشه ای از این دستگاه های عریض و طویل ارتش ، امنیتی ، اداری و مالی بیتوته کرده اند ، دور نخواهند ماند . اوضاع نا مساعد اقتصادی این کشور که با پایئن آمدن قیمت نفت از یکسو و بریز وبپاش های هسته مرکزی قدرت حول محمد بن سلمان در خریدهای کلان نظامی از سوی دیگر همراه با کاهش یارانه ها و در برخی موارد حذف آنها بشدت بر نارضایتی ها افزوده است و این برکسی پوشیده نیست که جریانات وهابی ، سلفی و تروریستی نیز پایگاههای جدی در لابلای قدرت سیاسی این کشور دارند . این کشور آبستن حوادثی غیر قابل پیش بینی است . لذا خویشتنداری ، مراجعه به سازمان ملل و وارد نشدن به زمین بازی که توسط ریاض و حامیان امریکائی شان تدارک دیده اند ، برای ایران امری حیاتیست .
محمود کرد 9.11.2017

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

کیانوش توکلی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.