رفتن به محتوای اصلی

تاثیر توافق‌نامه خانواده طالبانی با سپاه قدس بر احزاب کورد اپوزیسیون جمهوری اسلامی
17.10.2017 - 06:43

امروز کرکوک از مهمترین شهرهای اقلیم کوردستان چه از نظر تاریخی و چه از نظر منابع نفتی، در پی توافق فرزند خانواده‌ی جلال طالبانی رهبر فقید اتحادیه میهنی کوردستان با فرمانده سپاه قدس جمهوری اسلامی سقوط کرد و به دست نیروهای حشد شعبی تحت امر سپاه قدس درآمد.
آنچه در کرکوک به وقوع پیوست بنا به گفته‌ی شیخ جعفر مصطفی ارشدترین فرمانده‌ی نیروهای پیشمرگه، هجوم سپاه پاسداران جمهوری اسلامی به مناطق کرکوک بود. امریکه آژانس امنیت اقلیم کوردستان نیز در بیانیه‌ای رسمی به هجوم نیروهای سپاه پاسداران ایران به کرکوک اشاره کرده بود.
بر اثر توافقات خانواده‌ی جلال طالبانی و سپاه قدس، که از طرف یک عضو پارلمان جنش تغییر انتشار یافته است، نیروهای اتحادیه میهنی از همه‌ی مناطق مورد مناقشه میان اقلیم کوردستان و بغداد عقب نشینی خواهند کرد و در بعضی از مناطق اداره‌ی مشترکی میان اتحادیه میهنی و دولت مرکزی عراق تشکیل خواهد شد.
بر اساس این توافق، استان کرکوک، سلیمانه و حلپچه به منطقه‌ای جدا از اقلیم کوردستان و تحت نظر دولت مرکزی خواهد بود از دیگر سو نیز دولت مرکزی موظف به پرداخت حقوق کارمندان و پیشمرگها خواهد شد.
طبق توافق خانواده‌ی جلال طالبانی با قاسم سلیمانی و هادی العامری فرمانده دوم بسیج شیعه در مقابل تحویل کرکوک به نیروهای عراقی، بغداد موظف است نه تنها فرودگاه سلیمانیه و مرزهای خاکی را باز کند، بلکه بودجه ١٧ درصدی عراق به سلیمانیه فرستاده میشود و تصدی سه وزارت دولت عراق به اتحادیه میهنی کردستان داده خواهد شد.
اما آنچه در این میان بیش از همه برای احزاب سیاسی کورد اپوزیسیون جمهوری اسلامی نگران کننده است، نفوذ بیشتر نیروهای عراقی از جمله حشد شعبی و همچنین سپاه قدس در این مناطق خواهد بود، مناطقی که سالهاست نیروهای اپوزیسیون ایران در آن مستقر هستند.
بنابر گزارشات منتشرە، بسیاری از نمایندگان پارلمان عراق در صدد تصویب پروژه‌ای هستند که به موجب آن نیروهای اپوزیسیون ایران خاک اقلیم کوردستان عراق را ترک کنند، امری که بلافاصله نگرانی احزاب کورد اپوزیسیوان جمهوری اسلامی را در پی داشت.
قرارگاه رمضان که بنابه گزارش وبسایت لفین، همکنون بیش از ٤٠٠ خانه تیمی و اطلاعاتی در مناطق سلیمانه و حلپچه دارد، نفوذ بیشتری در این مناطق خواهد یافت و حیاط خلوت بزرگتری را برای خود رقم خواهد زد.
از اوایل دهه ٩٠ میلادی در مانطق تحت کنترل اتحادیه میهنی که احزاب کورد در آن مستقر شده‌اند، بیش از ٣٠٠ نفر از اعضا و کادرهایشان توسط نیروهای وابسته به وزارت اطلاعات و اتحادیه میهنی کوردستان ترور شدند، امریکه هیچگاه واکنش احزاب کورد ایرانی را در پی نداشت.
اما به نظر می‌رسد، این بار مساله با توجه به سرنوشت مجاهیدن خلق و حضور نیروهای حشد شعبی در نزدیکی مقرهای این احزاب، با گذشته متفاوت باشد، که این امر می‌تواند کادر رهبری این احزاب را با پرسش جدی روبرو کند.
نیروهای کورد که مجموعا در مناطق تحت کنترول اتحادیه میهنی و در آینده‌ای نه چندان دور تحت نظارت حشد شحبی حضور دارند، یا باید مقرات خود را به مناطق تحت نفوذ حزب دمکرات به رهبری آقای بارزانی ترک کنند یا اینکه بار دیگر کادر رهبریشان به مثابه گذشته در دل کوهها سکنی گزینند.
اما باید در نظر داشت که در هر صورت نیروهای کورد اپوزیسیون جمهوری اسلامی نمی‌توانند به منوال دو سال گذشته به فعالیت گهاه خود در مرزها ادامه دهند، چون حکومت اقلیم در واقع به دو منطقه تحت نفوذ دو یا سه حزب مشخص در خواهد آمد و اینک خود احزاب اقلیم در مقابل فعالیت این احزاب پاسخ‌گو خواهند بود.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

آتوسا نجف لوی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.