رفتن به محتوای اصلی

وزارت خارجه ایران: بحران کردستان را با سیاست برد – برد حل می‌کنیم
06.10.2017 - 14:32

ابراهیم رحیم‌پور، معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر خارجه ایران به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفته است ایران برای حل بحران کردستان «مسیری را دنبال می‌کند که مثل بازی برد – برد با ۱+۵ به طور یکسانی، هم به نفع ایران و ترکیه و عراق باشد و هم به نفع کردهای اقلیم کردستان.»

معاون وزیر خارجه ایران به حقوق کردهای اقلیم کردستان عراق نیز اشاره کرده و گفته است:

«مطمئن‌ایم که می‌توان در این مورد هم حرکتی کرد که کردها به سهم خود و برابری با بقیه قومیت‌ها برسند. چرا که ملت کرد فقط در برخی امور احساس تبعیض می‌کند.»

در همه‌پرسی استقلال کردستان که دوشنبه ۲۵ سپتامبر برگزار شد، ۹۲.۷ درصد از رأی‌دهندگان به جدایی کردستان از عراق رأی داده‌اند. رئیس جمهور فرانسه هفته گذشته در گفت‌وگوی تلفنی با نخست‌وزیر عراق، بر ضرورت حفظ یکپارچگی و وحدت عراق تأکید کرده بود. مکرون اما به تأکید گفته بود که در همان حال حقوق مردم کرد در عراق هم می‌بایست در نظر گرفته شود.

 «معاون آسیا و اقیانوسیه وزیر خارجه ایران گفته است: «اگر حقوق کردهای عراق محقق و این تبعیض‌ها برطرف شود و همچنان سران کردها بر جدایی از عراق تاکید داشته باشند نشان می‌دهد که سرمنشاء مشکلات در خارج از کردستان است.»

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه در سفر به تهران و دیدار با علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ادعا کرده بود که برگزاری همه‌پرسی استقلال کردستان عراق به خواست اسرائیل و با حمایت پشت پرده آمریکا برگزار شده است. رهبر جمهوری اسلامی هم با او بر یک نظر بود. دولت ترامپ بارها اعلام کرده که با جدایی کردستان از عراق مخالف است. رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته اعلام کرده بود که آمریکا نتیجه همه‌پرسی استقلال کردستان عراق را به رسمیت نمی‌شناسد. بنیامین نتانیاهو هم در پاسخ به رجب طیب اردوغان هرگونه دخالت موساد در همه‌پرسی استقلال کردستان را رد کرده بود.

در همان حال، سرلشکر محمدحسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران پنجشنبه ۱۳ مهر هشدار داد که اگر موضوع استقلال اقلیم کردستان عراق حل نشود، ممکن است به درگیری‌هایی در منطقه منجر شود.

باقری ادعا کرده که نتیجه همه‌پرسی استقلال کردستان از قبل تعیین شده است:

«مردم شمال عراق در استقلال چه می‌خواهند به دست بیاورند که الان ندارند؟ آن‌ها می‌خواهند که به سرزمین و مرزهای خود حاکمیت داشته باشند که دارند. آن‌ها می‌خواهند ارتش داشته باشند که دارند. آن‌ها می‌خواهند پول داشته باشند که بیش از همه مردم عراق دارند. آن‌ها هرآنچه که بخواهند را دارند اما اینکه امروز دشمنان ملت کرد طراحی کنند و مسأله همه پرسی در کردستان عراق را علم کنند و با بازی کردن با احساسات مردم آن‌ها را پای صندوق‌های رأیی بکشانند که بازرس و ناظری ندارد و نتایجی که از آن خارج می‌شود از قبل بالای ۹۴ درصد رأی موافق استقلال باشد، سرزمینی را دچار آشوب می‌کند.»

دولت مرکزی عراق با در دست گرفتن فرودگاه‌های اربیل و سلیمانیه و با اعمال تحریم‌هایی علیه بانک‌های اقلیم کردستان و همچنین با اعمال ممنوعیت صدور نفت از کرکوک به ترکیه، تلاش دارد اقلیم را در مضیقه اقتصادی قرار دهد. حیدر عبادی، در دیدار با رئیس جمهور فرانسه گفته بود که پیشمرگه‌های کرد نیز می‌بایست زیر نظر دولت عراق فعالیت کنند.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

رضا وضعی
رادیو زمانه

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.