رفتن به محتوای اصلی

سیاست غیر مستقل : تفسیری بر نخستین همایش تشکل های آذربایجانی در آنکارا
15.05.2012 - 13:52
بنا به گزارش خبرنگار آراز نیوز- سایت انترنتی یکی از تشکلها- از آنکارا اولین همایش «بین المللی ترکهای آزربایجان جنوبی» روز شنبه 12 می با شرکت جمع کثیری با موفقیت انجام شد. 


در همایش یاد شده که در هتل دوغا رئزیدانس آنکارا و با ارگانیزاسیون انجمن« فرهنگی آزربایجان-ازمیر » و با مشارکت بیش از 350 نفر انجام شد،  گفته میشود غالب سازمانها و تشکیلاتهای سیاسی آذربایجان  حضور داشته و نمایندگانشان که بیشتر از کشورهای اروپایی برای شرکت در همایش به آنکارا آمده بودند به ایراد سخنرانی پرداختند که از جمله می توان به تشکیلهای« مقاومت ملی آزربایجان (دیرنیش)، حزب رهایی ملی آزربایجان جنوبی (قورتولوش)، حرکت بیداری ملی آزربایجان جنوبی–جدید (یئنی گاموح)، جبهه اتحاد ملی آزربایجان جنوبی (گاماج)، حزب دمکرات آزربایجان جنوبی (گادپ)، تشکل دانشجویی آذوح، کنگره آزربایجانیهای جهان (داک)، تشکیلات آزادی ملی آزربایجان (آمات) و ... » اشاره کرد. 

 در این همایش از طرف «تشکیلات مقاومت ملی آزربایجان » مهندس تایماز اورمولو  به عنوان یکی از سخنرانان به بیان نقطه نظرات تشکیلاتی پرداختند. 

در همایش همچنین میهمانانی از آذربایجان شمالی، ترکیه، ترکان افغانستان، ترکمانان سوریه و عراق نیز شرکت داشتند که برخی به ایراد سخنانی در حمایت از «حرکت ملی آزربایجان جنوبی» نیز پرداختند. 

همایش در جوی کاملا مدنی و صمینانه در ساعت 16:30 به کار خود پایان داد. 

سپس جلسه تحت عنوان بحث و بررسی پیرامون برخی پیشنهادات من جمله« تاسیس شورای ملی آزربایجان جنوبی» به کار خود ادامه داد و در این راستا گروه کاری نیز تشکیل شد. 

تشکیل کانون تجزیه ایران در ترکیه 

 


سیاست‌های خصمانه ترکیه نسبت به همسایگانش، هر روز شکل جدیدی به خود می‌گیرد. دولت ترکیه که داعیه‌دار حل تنش‌های منطقه‌‌ای و به صفر رساندن مشکلات با همسایگان است، اکنون افزون بر دخالت‌های آشکار و پنهان در امور کشورهای همسایه، به محملی برای گروه‌های جدایی‌طلب تبدیل شده است.

 
به گزارش «تابناک»، دولت ترکیه که همواره در پی پیش بردن سیاست‌های نژادپرستانه موردنظر خود بر پایه رویکرد نوعثمانی‌گرایی بوده، روز دوشنبه میزبان افرادی بود که با اعلام هدف جدایی آذربایجان از ایران بزرگ، کانونی برای توطئه در این کشور تشکیل داده‌اند.

روزنامه «تودی زمان» ترکیه گزارش داد، افرادی با عنوان به اصطلاح نمایندگان آذری‌های ساکن در ایران بزرگ، امروز تشکیل مجمعی را با نام «شورای ملی آذری...» اعلام کرده‌‌اند که هدف نهایی آن به زعم آنها، استقلال از ایران است. نکته جالب این که اعضای این شورا همگی از مقامات سابق ایران شمالی (دولت کنونی باکو) و ترکیه هستند که خود را نماینده آذری‌های ایران بزرگ نامیده‌اند.

موجودیت این شورا در حاشیه گردهمایی فرهنگی آذری‌ها در آنکارا اعلام و در جریان یک کنفرانس خبری برگزار شده است که سخنگوی این شورا به منظور معرفی آن، گفته هدف نهایی ما استقلال آذری‌هایی است که در آذربایجان ایران بزرگ زندگی می‌کنند.

اعضای این شورا همچنین با انتقاد از آنچه کوتاهی ترکیه در توجه به امور آذربایجان ایران بزرگ خواندند، از دولت آنکارا خواستند توجه بیشتری به آنها کرده و خود را در مسائل مرتبط با آنان وارد کند.

این افراد همچنین ضمن انتقاد از ایران و مذهب تشیع، مدعی شده‌اند برخی از آذری‌ها درصدد رها کردن عقاید شیعی هستند؛ اما به دلیل شرایط، اجازه این کار را نمی‌یابند!

در گردهمایی آنکارا، افراد گوناگونی که بعضاً در گذشته، دارای سمت‌های بالایی در دولت‌های آذربایجان و ترکیه بوده‌اند نیز حضور داشتند.

تشکل این شورا در آنکارا را باید نمونه عریان و آشکار دخالت ترکیه در امور کشورهای همسایه دانست. گویا دولت این کشور به جنگیدن تنها در یک جبهه راضی نیست و در پی انجام کارهای گوناگونی علیه دولت‌های سوریه و عراق، اینک متوجه هدف اصلی خود، یعنی ایران شده است!

در سال‌های گذشته، بسیاری از تحلیلگران با اشاره به سیاست‌های دولت اردوغان در ترکیه، هدف اصلی این دولت را تلاش برای احیای امپراتوری عثمانی معرفی می‌کردند؛ اما دولتمردان ترک ضمن رد این موضوع، هدف خود را برقراری روابط مثبت و مساعد و «به صفر رساندن مشکلات با همسایگان» عنوان می‌کردند.

اینک پس از یک دهه حاکمیت دولت وابسته به حزب عدالت و توسعه در ترکیه، نیات واقعی این دولت آشکار شده و آنکارا با در پیش گرفتن سیاستی سراسر تهاجمی، تمامیت ارضی کشورهای همسایه را هدف قرار داده است.

بی گمان، هیچ گونه عذر و بهانه‌ای در توجیه تشکیل این شورا از سوی دولت ترکیه پذیرفته نیست؛ شورایی که آشکارا هدف خود را همراهی با سیاست‌های ضدایرانی آمریکا می‌داند و ضمن تقاضای دخالت ترکیه در ایران، هدف اصلی و اولیه خود را استقلال از ایران عنوان می‌کند.

تشکیل این شورا را باید نقطه اوج جدیدی در تلاش‌های دیرپای همسایگان ترک در تجزیه ایران قلمداد کرد؛ تلاش‌هایی که صدها سال از تاریخ ایران را آبستن رخدادها و جنگ‌های فراوانی کرد، ولی در پایان به پیوستن ذره‌ای از خاک آذربایجان ایران به عثمانی منجر نشد.

همه می‌دانند که آذری‌های ایران، از وفادارترین مردم به تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی کشور و همچنین به نظام جمهوری اسلامی ایران به شمار می‌روند و هدفی جز اعتلای نام ایران در سر ندارند. به این ترتیب، این تنها و تنها سیاست ترکیه است که با گرد هم آوردن چند نفر عنصر تندرو و دادن امکانات، از آنان به عنوان ابزاری برای پیشبرد توهمات عثمانی گرایانه خود بهره می‌گیرد.

بنابراین، باید توجه داشت که این کار ترکیه، دست کمی از ادعای امارات درباره جزایر سه گانه ایرانی ندارد و بلکه از آن شدیدتر و مهمتر است. به این ترتیب بر دستگاه دیپلماسی کشورمان واجب است با موضعی محکم در برابر دولت ترکیه، مفهوم حاکمیت ملی ایران را به آنان بفهماند.

 **

Iranian Azeris set up national council in Turkey, aspire for independence

 

***
آ.ائلیار: 
درباب همایش آذربایجانیها در ترکیه
پرسشی که اینجا مطرح میشود اینست که چرا این گردهمایی در اروپا به صورت مستقل - تنها خود آذربایجانیهای تحت  تبعیض و استبداد با همبستگی نمایندگان حرکات مدنی و دموکراتیک باکو و ترکیه- برگزار نشده است؟ بدون شرکت سیاست مداران دولتهای ترکی زبان؟ و اگر گزارش روزنامه «تودی زمان» ترکیه مبنی بر اینکه« اعضای این شورا از مقامات دولت کنونی باکو و ترکیه هستند» درست باشد- چرا این تشکلها مستقل- بدون شرکت حکومتی های باکو و آنکارا- کار خود را پیش نمیبرند؟ تشکل آذربایجانی مستقل «در سازماندهی و سیاست» زیر تصویر رسول زاده و کمال آتاترک چکار میکنند؟ ارادت به شخصیت ها به معنای آن است که زیر پوشش بعضی از شخصیت های سیاسی دولتهای ترکی زبان فعالیت سازمانی -سیاسی پیشبرد؟ در چنین شرایطی آیا میتوان مستقل عمل کرد؟ تکلیف این اصل در سیاست چه میشود که هر دولتی تنها به فکر منافع خود است؟ حرکات رفع تبعیض و یا حتی تعیین سرنوشت باید با حرکات مردمان مترقی کشورها همبستگی نشان بدهد یا با دولتهای غیر دموکراتیک؟ کدام تشکل دموکراتیک و مردمی از اوپوزیسیون باکو و ترکیه در این همایش شرکت داشتند؟  آیا خرده تشکلها میتوانند بدون گم کردن استقلال پراتیک سیاسی با دولتها وارد بده بستان بشوند؟ در چنین حالتی آیا تبدیل به بازیچه این و آن نمیشوند؟ چه تضمینی برای عدم اینکار وجود دارد؟آیا سیاست غیر مستقل در چنین وضعیتی نمیتواند بازتاب خود "سازماندهی و تشکلی" باشد که غیرمستقل است؟همانطور که روزنامه «تودی زمان» ترکیه گزارش میدهد، هدف نهایی مجمعی با نام «شورای ملی آذری...» استقلال است . آیا دستیابی به « استقلال »  واقعی توسط همکاری با نیروهای خارجی ممکن است؟ اگر قرار باشد لابی گری عدم استقلا ل سیاسی و تشکیلاتی به بار بیاورد پس این دیگر لابی گری نیست بل وابستگی تمام عیار است ،  حاصل چنین پراتیک سیاسی هیچگاه نمیتواند استقلال واقعی نتیجه بدهد، بل دست نشاندگی و عدم استقلال حقیقی خواهد بود. و گو هرگز مباد!
 
نامهای برخی از شرکت کنندکان و جایگاه دولتی آنها. منبع  To days Zaman:
 
More than 300 people from fifteen countries, most of whom are from Turkey and Azerbaijan, attended the forum on Saturday. Among the attendees are Prof. Firudin Celilov, former Azerbaijani minister of national education, Ferec Ulusoy, and Sabir Rüstemxanlı, Azerbaijani deputies, former Turkish deputies Cemil Ünal and Orhan Kayıhan, Iraqi Turkoman deputy Fevzi Ekrem, and the chairman and members of the board of the World Azerbaijani Congress.
*
 “Turkey should change its policy regarding Turks in Iran,” Karakoyunlu told Today's Zaman.
سخن گوی شورا ، قارا قویونلو: ترکیه باید سیاست خود را در رابطه با ترکهای ایران تغییر بدهد. 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

ناشناس

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد!