رفتن به محتوای اصلی

در ارتباط با نقد آقای یونس شاملی بە نوشتە من،
25.11.2016 - 10:49

آقای یونس شاملی از نویسندگان سرشناس آذربایجان در مقالەای انتقادی بە نوشتە اخیر من تحت عنوان " چرخش اسلام تورکی بە اسلام وحشی " ایراداتی بە آن روا داشتە کە ممکن است سوء تفاهماتی ایجاد کردە باشد. بنابراین علیرغم اینکە دو نوشتە دیگر بعداز مطلب اشارە شدە نوشتەام و بنوعی تکمیل کنندە نوشتە اول است بازهم مناسب دانستم جهت روشنگری و از روی حس پاسخگویی بە انتقادات ایشان پاسخی دادە باشم و امیدوارم مفید واقع شود.

قبل از هرچیز بگویم کە بندە رسالت خود را حول اتحاد ملی میان کورد و تورک در ایران بنانهادەام و نوشتەهای بندە در چند سال گذشتە در این زمینە اثبات ادعاست. از نظر بندە تفاوت زیادی میان تورک آذربایجانی با تورک ترکیە هست. تورک آذربایجانی خارج از وجود تاریخیش ملتی متمدن و آگاە بودەاست. منشا تحولات آزادیخواهی در تاریخ معاصر ایران تورک آذربایجان بودەاست. ساختار اجتماعی آذربایجان بمراتب آگاەتر از کوردستان و جمهوری آذربایجان بمراتب مدرنتر از جمهوری کوردستان بودەاست. اما در ترکیە وضع برعکس است و تورکها نسبت فرهنگ و جامعە کوردی بسیار ضعیف هستند و تنها قدرت است کە برتری آنان را پوشش دادە است.
در ارتباط با ترکیە نیز با توجە بە اینکە اوضاع و اخبار ترکیە را رصد میکنم بخود اجازە اظهارنظر میدهم. از این منظر نکات مثبت و منفی را میبینم و منعکس میکنم. برای نمونە سال ٢٠٠١ کە ٥٠٠٠ نفر تورک از مجموع ٤٥٠٠٠ دانشجوی دانشگاههای ترکیە خواستار آزادی زبان کوردی شدند من آنرا نقطە عطفی در تاریخ روابط میان کورد و تورک دانستم. هنوزهم تصور نمیکنم ١٠٠ دانشجوی فارس زبان حامی آزادی زبان تورکی و کوردی در ایران پیدا شود. کسی نیست کە نداند چند سال قبل روشنفکران تورک مقیم آلمان از دولت ترکیە خواستند آنچە را کە ما در آلمان داریم کوردها نیز باید در ترکیە داشتە باشند. موردی کە در میان روشنفکران ایرانی یافت نمیشود. طبیعتا نقاط منفی جامعە ترکیە نیز از نگاە بندە غایب نیست و آنرا برجستە می نمایم.

در نوشتە بندە کە معطوف بە چارچوب جغرافیایی ترکیە است آقای شاملی استفادە از واژە تورک را نگاە تحقیرآمیز بندە بە تورک و آنرا نژادپرستانە پنداشتە است. 
باید بگویم کە استفادە از واژە تورک بجای ترکیە در مباحث سیاسی و اجتماعی تورکیە امری رایج است. در ادبیات روزانە ترکیە بجای دولت ترکیە از تورک استفادە میشود. بکاریگیری پیشوند تورک بجای ترکیە مثل " تورک مال "، " تورک وطنم "، " تورک سرباز " ، " تورک کباب " و..... نمونە هایی هستند کە روزانە بچشم میخورند. بنابراین بندە با همان روش جامعە تورکیە از کلمە تورک استفادە کردەام.

البتە چرایی بکارگیری واژە تورک در امور روزانە تورکها خود جای سوال است و بیشتر از روی ضعف ملی آنان کە در نوشتە اولی بدان اشآرە کردە بودم. چند سال قبل در جایی از یک نویسندە روس خواندم کە چسپاندن واژە تورک بە اجناس نشان از ضعف هویتی آن ملت دارد. آز قول ایشان این کار برای جاانداختن هویت تورکیست. روسها هیچگاە بر کالاهای خود برچسپ روسی نمی چسپانند چونکە نیازی بە تبلیغ برای هویت ملی خود ندارند. سماور و قازانی را چند قرن است بە تمام دنیا صادر کردەاند هیچگاە بنام سماور و یا قازان روسی بە بازار عرضە نکردەاند.

در ارتباط با خشونت طلب بودن جامعە ترکیە منظور تعمیم آن بە کل جمعیت ترکیە نیست اما کافیست ١٠٪ آن جامعە خشونت طلب باشند تا نسبت بە سالم بودن آن جامعە تردید نمود. کارشناسان امور اجتماعی ایران بارها ایران را جامعەای خشونتگرا تعریف کردەاند، آقای سعید مدنی کە اینک در زندان است در آخرین براوردهای اجتماعی اندکی قبل از افتادن بە زندان با ارائە مستنداتی جامعە ایران را خشونتگراتر از قبل معرفی کرد. بە آتش کشیدن مغازە کوردها در یکسال اخیر در مناطق غرب ترکیە از طرف مردم تورک نمودهای خشونت مورد اشارە است. سوزاندن اتوبوس حامل مسافران تنها بصرف اینکە نام دیاربکر بر اتوبوس هست خشونت نیست چیست؟ در فضای مجازی ( یوتیوب ) دیدە شدە کە چگونە ١٥ نفر در استانبول بر سر یک غریبە می ریزند و نمونەهای دیگری کە در اینجا نمیگنجد.

در اینجا ذکر یک نمونە کە هم جنبە شوخی دارد و هم واقعیتی در آن هست بازگو میکنم. یکی از دوستان نزدیک بندە کە در سالهای گذشتە رئیس کانون وکلای استان وان بود در ملاقات با رئیس امنیت وان مستنداتی از تضییع حقوق بشر بە او ارائە دادە بود. ایشان در جواب گفتە بود کە امپراطوری عثمانی بیش از ششصد سال است براساس خشونت بنانهادە شدەاست شما میخواهید ما را دعوت بە رعایت حقوق بشر کنید؟!

اصطلاح برهم زدن قواعد بازی توسط تورکها اصطلاحیست کە در ادبیات سیاسی بکارگرفتە میشود و منظور دولت تورک است کە قواعد بازی را برهم میزند. توافقات ١٠ مادەای میان هیئت کورد با وزیر کشور ترکیە کە بە دولمە باهچە معروف است توسط اردوغان برهم زدە شد و گفت کە مشکلی بنام مشکل کورد در کشور نداریم.!!

در ارتباط با اسلامیزە بودن جامعە ترکیە قبلا در سایت ایران گلوبال نوشتەای تحت نام اسلام تورکی نوشتەام کە عین آنرا ضمیمە می نمیام  اضافە بر آن یک پاراگراف از ویکی پیدیا می آورم کە گویای خیلی چیزهاست " ترکان خود را تماماً تسلیم اسلام کردند که این از مشخصه‌های اسلام ترکی ست. ترکهای گرویده به اسلام هویت ملیشان را چنان غرق در اسلام کرده بودند که عربها و ایرانیان هرگز چنان نکرده بودند. دلیل این بخشی به‌دلیل نیرومندی این آیین در هنگام مواجهه آنها با آن در سرحدات اسلام و کفر، بخشی به این دلیل بود که گرویدن آنان به اسلام آنان را فوراً درگیر جنگ مقدس با خویشاوندان کافرشان کرد. برای تذکره‌های عربی روزهای قهرمانانه پگن عربستان، غرور ایرانی نسبت به افتخارات ازدست‌رفته ایران باستان، هیچ معادل ترکی وجود ندارد. تمدنها، حکومتها، ادیان و ادبیات ترکی قبل از اسلام، جز اندکی شعر مردمی و اسطوره شجره نامه‌ای زدوده و فراموش شدند. حتی خود نام ترک برای ترکها و نیز غربیها مترادف با مسلمان شد. ترکها در جدّیت ایمانشان به اسلام با هیچ مردم دیگری برابر نیستند."

نکتە آخر اینکە ایراد آقای شاملی بە نوشتە من هدف قرار دادن کل جامعە است و ایشان میگوید کە مشکلاتی کە دارم با دولت فارسگراست نە ملت فارس. در این رابطە من معتقدم مشکل ما با جامعە فارس بطور کلیست، همانگونە کە در ترکیە مشکل کوردها با جامعە تورک است. خود آقای شاملی یکی از چهرەهای درگیر مباحث ملی با روشنفکران فارس و پان ایرانیستها بودەاست. در واقع در چند سال اخیر بخشی از انرژی ما نە صرف مبارزە با حاکمیت بلکە با ذهنیت شوینیستی ایرانی بودەاست. ذهنیت غلت ملت فارس نسبت بە ملتهای تحت ستم کمتر از ارتجاع حاکم نیست. ذکر یک نکتە: اعتراض بە تشکیل فراکسیون تورکها در مجلس از جانب حکومت فارس نبود بلکە بیشتر از جانب فارسگرایان بظاهر مخالف حاکمیت بود. توهین های تصویر شدە در جریان بزرگداشت کوروش در یکی دو هفتە گذشتە و عرب ستیزی عریان در ایران کە بلای بزرگی علیە ملت عرب است از جانب حاکمیت نیست بلکە در ذهنیت جامعە ایرانی ریشە دارد بنابرین جامعە را نباید از خطا مبرا دانست و......

لینک اسلام تورکی

http://iranglobal.info/node/39566

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

هادی صوفی زادە

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.