رفتن به محتوای اصلی

امسال بیش از ۷۰۰ بار به اقامت‌گاه‌های پناهجویان در آلمان حمله شد
اداره فدرال جنایی آلمان
01.12.2015 - 14:46

۲۸ اوت سال ۲۰۱۵ دنیس ال. بازداشت شد. او به هنگام دستگیری ۳۰ سال داشت، نجاری تعلیم‌دیده بود و شغلی معین داشت و هرگز نیز مرتکب عمل مجرمانه نشده بود. او بعد از دستگیری اقرار کرد که یک کوکتل‌ـ مولوتوف به سکونت‌گاه پناهجویان پرتاب کرده است. اما چگونه شهروندی مسالمت‌جو به مهاجمی خشونت‌بار ‌تبدیل می‌شود؟

او می‌گوید، پاسخ این سئوال را خودش نیز نمی‌داند. دنیس ال. در نامه‌ای به یکی از گزارشگران تیم مشترک تحقیقاتی شبکه‌های تلویزیونی NDR و WDR آلمان و همچنین روزنامه “زوددویچه تسایتونگ” می‌نویسد از کار خود “عمیقا منزجر” شده و شرمگین است. او می‌نویسد، دلش نمی‌خواست کسی را بکشد و اگر مشروب الکلی مصرف نمی‌کرد این عمل هم انجام نشده بود.

از سخنان نژادپرستانه تا کوکتل ـ مولوتوف

ماجرا از این قرار بود: در ۲۷ اوت دنیس ال. با ساشا د. و ساسکیا ب. دیدار می‌کند. آنها مشروب الکلی می‌نوشند و صحبتشان به پناهجویان کشیده می‌شود. کم‌کم سخن رنگ نژادپرستانه به خود می‌گیرد و آن‌ها به این نتیجه می‌رسند که باید کوکتل ـ مولوتوفی درست کنند و به سکونت‌گاه پناهجویان در نزدیکی محل اقامت خود در زالتس‌همندورف، واقع در ایالت نیدرزاکسن، پرتاب کنند.

کلمنس پومرنینگ، شهردار زالتس‌همندورف می‌گوید، از این اقدام حیرت‌زده شده است. چرا که در این منطقه کوچک بسیاری از ساکنان از پناهجویان حمایت می‌کنند. در تابستان دانش‌آموزان منطقه تظاهراتی ترتیب دادند و به بازگرداندن دو تن از هم‌مدرسه‌ای‌های پناهجوی خود اعتراض کردند. شهردار می‌گوید، در این منطقه از نفرت علیه خارجی‌ها یا حملات سازمان‌یافته راست‌گرایان خبری نیست.

وقتی نژادپرستی به روزمرگی تبدیل می‌شود

با این حال سخنان راست‌گرایانه به روزمرگی‌های ساشا د.، دنیس ال. و ساسکیا ب. تبدیل شده بود. این نتیجه را بازرسان این پرونده بعد از بررسی محتوای ‌چت‌های این سه نفر و دوستانشان در تلفن‌های همراهشان دریافتند. علامت صلیب شکسته و جملاتی همچون “من آدولف [هیتلر] جدید هستم” در این چت‌ها به چشم می‌خورد.

برادر و مادر دنیس ال. می‌گویند، نمی‌توانند بفهمند، چرا دنیس دست به چنین کاری زده است. او هرگز با خارجی‌ها دشمن نبود. رئیس ‌‌آتش‌نشانان داوطلب در سازمان آتش‌نشانی محل نیز که ساشا د. در آن کار می‌کرد می‌گوید، هرگز نشانی از راست‌گرایی از او ندیده است.

نداشتن سوء پیشینه

این پرونده به همان مشکلی منجر می‌شود که بازرسان پرونده‌های مشابه در آلمان ماه‌هاست با آن درگیرند: عاملان اغلب از قشر متوسط جامعه برخاسته‌اند و هرگز دست به عملی مجرمانه نزده‌اند. و این بدان معنی است که دامنه افرادی که می‌توانند به مجرمان تعلق گیرند به شدت وسیع است.

اداره فدرال جنایی آلمان نیز تصویری در این زمینه به دست داده که نه تنها ابعاد قضیه را روشن می‌سازد بلکه نشان می‌دهد کسانی که مرتکب اعمال مجرمانه نژادپرستانه می‌شوند هرگز پیش از این به عنوان راست‌گرای افراطی شناخته نشده بودند.

بسیاری از بازرسان از وجود فضایی خارجی‌ستیزانه در جامعه سخن می‌گویند که توسط چند گروه در اینترنت دامن زده می‌شود و به حملاتی این‌چنین می‌انجامد.

بنا بر داده‌‌های اداره فدرال جنایی آلمان، در سال ۲۰۱۵ بیش از ۷۰۰ بار به اقامت‌گاه‌های پناهجویان آلمان حمله شد که در چند مورد آتش‌افروزی را نیز شامل می‌شد. در سال گذشته ۱۷۷ مورد حمله از این دست گزارش شده است.

بررسی پیشینه مظنونانی که در ارتباط با این پرونده‌ها بازداشت شدند نشان می‌دهد که بیشتر آنها به هیچ سازمان راست افراطی‌ای تعلق نداشتند. تنها یک‌سوم آنها دارای چنین تعلقاتی بودند.

ترس از پناهجویان، عامل خشونت

به عنوان نمونه، در آلتنا در ایالت نوردراین وست‌فالن یک مأمور آتش‌نشانی به همراه یکی از نزدیکانش در اکتبر سال جاری حریقی عمدی در خانه پناهجویان برپا کرد.

او که دریک د. نام دارد به پلیس گفت که ترس از پناهجویان عامل این اقدام بوده است. او گفت، دوست دخترش وقتی فهمید در خانه مجاور دو خانواده سوری زندگی می‌کنند گفت، دیگر نمی‌تواند در خانه او بخوابد.

بیشتر بخوانید: آتش‌سوزی در یک اقامتگاه دیگر پناهجویان در آلمان

اما بر خلاف مورد غیر منتظره‌ای مانند آلتنا و زالتس‌همندورف مورد مربوط به “گروس لوزویتس” در ایالت مکلنبورگ ـ فورپومرن در اکتبر سال گذشته دور از انتظار نبود.

در پاییز ۲۰۱۳ شهردار منطقه اعلام کرد، در خانه‌ای که سالیان سال خالی بود از این پس پناهجویان زندگی خواهند کرد.

کمی بعد از آن، بر این ساختمان علامت صلیب شکسته کشیده و شعارهای نژادپرستانه نوشته شد. به این خانه در سال ۲۰۱۴ اندکی پس از آنکه پناهجویان در ‌آن ساکن شدند دو کوکتل ـ مولوتوف پرتاب شد.

بررسی‌های طولانی پلیس

پلیس برای مدت طولانی نتوانست به عاملان حمله دسترسی پیدا کند. ظاهرا بسیاری در محل حدس می‌زدند، این اقدام کار که باشد، اما سکوت پیشه می‌کردند. تا این که در فوریه ۲۰۱۵ یکی از ساکنان که با یک مأمور پلیس دوست بود از شخصی سخن گفت به نام توماس هـ.

در صفحه فیس بوک این فرد ویدئوهای نئونازی‌ها و جملاتی در حمایت از گرو‌‌ه‌های راست‌گرایی مانند NPD وجود داشت. توماس هـ. در اوت امسال دستگیر شد. اندکی بعد فلوریان هـ. که ظاهرا با او در این کار همدست بود دستگیر شد. فلوریان هـ. به هنگام بازداشت ۳۰ ساله و کارگر ساختمانی بود و مانند همدست خود یک فرزند خردسال داشت.

فلوریان هـ. تا به حال به جرم خود اعتراف نکرده است، اما توماس هـ. اعتراف کرده که با این کار دست به “اقدامی اعتراضی” زده است. او گفت، با این کار می‌خواست بگوید که “در مورد خارجیان نباید بدون حضور شهروندان تصمیم گرفت.”

بررسی سه مورد یادشده در حمله به پناهجویان نشان می‌دهد که چگونه راست‌گرایی افراطی و خارجی‌ستیزی در اذهان قشر متوسط جامعه در سکوت شکفته می‌شود بی‌آنکه برای مدت‌های مدید کسی از آن آٰگاه گردد.

بیشتر بخوانید: آتش‌سوزی در دو اقامتگاه پناهجویان در آلمان

تحقیقاتی که تا به حال انجام شده گواه آن است که هیچ کدام از عاملان تعلقی به یک سازمان دست راستی نداشتند. با این همه افکار راست‌گرایانه و بیگانه‌ستیزانه جزو روزمرگی‌هایشان شده بود، بی‌آنکه کسی به آن پی ببرد یا از آن حرفی بزند.

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

رضا وضعی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.