رفتن به محتوای اصلی

دبیرکل ناتو: نقض حریم هوایی ترکیه توسط هواپیماهای روسی تصادفی به نظر نمی‌رسد
06.10.2015 - 16:20

روز جمعه، ۱۴ مهر (۶ اکتبر) و ساعاتی پس از آنکه وزارت خارجه ترکیه با احضار مجدد سفیر روسیه نسبت به نقض دوباره حریم هوایی این کشور توسط هواپیماهای روسی هشدار داد، ینس استولتنبرگ، دبیرکل سازمان پیمان اتلانتیک شمالی – ناتو – این واقعه را غیرقابل قبول توصیف کرد. آقای استولتنبرگ گفت که دولت روسیه در مورد تجاوز مکرر به حریم هوایی ترکیه توضیح قانع کننده‌ای نداده و افزود “این وقایع تصادفی به نظر نمی‌رسد.”

دبیرکل ناتو اقدامات نظامی روسیه در سوریه را مورد انتقاد شدید قرار داد و گفت که هواپیماهای روسی باید به مواضع دولت اسلامی – داعش – حمله کنند اما به جای آن، مخالفان حکومت بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه، و غیرنظامیان سوری را هدف قرار می‌دهند.

به گزارش وزارت خارجه ترکیه، دومین مورد از عبور هواپیماهای نظامی روسیه از مرز ترکیه و سوریه روز یکشنبه و یک روز پس از اولین مورد روی داد.

روسیه گفته است که حضور هواپیماهای آن کشور در آسمان ترکیه در روز شنبه تنها چند ثانیه به طول انجامید و دلیل آن بدیوضع هوا و مشکلات ناوبری بوده است. در واکنش به ورود هواپیماهای روسی به آسمان ترکیه، چند فروند هواپیمای نظامی ترکیه برای مقابله با این هواپیماها به پرواز درآمدند.

مخالفان حکومت سوریه نیروی هوایی روسیه را به همکاری با ارتش سوریه در حمله به غیرنظامیان متهم کرده‌اند

مقامات ترکیه در مورد تکرار چنین حوادثی به روسیه هشدار داده بودند و احمد داوود اوغلو، نخست وزیر آن کشور گفته است که نیروهای نظامی ترکیه “دستورات روشن و صریحی” برای مقابله با هرگونه تجاوزی دریافت کرده‌اند و افزود “حتی اگر یک پرنده هم از مرز عبور کند، هواپیماهای ما با آن مقابله خواهند کرد.”

در عین حال، پس از نخستین مورد از ورود هواپیماهای روسی به آسمان ترکیه وی کوشید از اظهاراتی که ممکن است باعث وخامت روابط با روسیه شود خودداری ورزد هر چند هنوز واکنش او نسبت به دومین مورد از نقض حریم هوایی ترکیه گزارش نشده است.

ده‌ها هزار شهروند سوریه که در نتیجه جنگ داخلی آن کشور آواره شده اند در مناطق مرزی داخل ترکیه سکونت دارند و عبور هواپیماهای روسی از مرز باعث نگرانی در مورد امنیت آنان هم شده است. در واکنش به آغاز حملات هوایی روسیه در سوریه، تظاهراتی در ترکیه برگزار شد و تظاهرکنندگان روسیه را به مشارکت در قتل شهروندان سوری متهم کردند و در مورد تاثیر چنین برخوردی بر روابط آتی دو کشور هشدار دادند.

مخالفان حکومت سوریه در حلب علیه “مداخله روسیه و ایران” در جنگ داخلی کشورشان تظاهرات کردند

همچنین، تصاویری از تظاهرات شهروندان سوری در مناطق بیرون از تسلط دولت آن کشور نیز انتشار یافته که در آنها، تظاهرکنندگان آنچه را که مداخله نظامی روسیه و ایران می‌خوانند محکوم کرده‌اند. دولت‌های ایران و روسیه متحدان اصلی بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه هستند و بر ادامه زمامداری او بر این کشور تاکید داشته‌اند.

ترکیه عضو سازمان پیمان اتلانتیک شمالی – ناتو – است و طبق اساسنامه این سازمان، کشورهای عضو به دفاع مشترک از یکدیگر در صورت تجاوز خارجی متعهد هستند. در واکنش به نخستین مورد از ورود هواپیماهای روسی به آسمان ترکیه، ناتو علیه تکرار چنین وقایعی هشدار داد و گفت که در نظر دارد نشستی اضطراری با حضور نمایندگان کشورهای عضو برگزار کند.

بیست و هشت کشور عضو ناتو در بیانیه مشترکی در مورد ورود هواپیماهای روسی به آسمان ترکیه اعلام کردند که “اینگونه رفتارهای غیرمسئولانه به شدت خطرناک است” و از روسیه خواستند تا خویشتنداری و مسئولیت پذیری نشان دهد.

مخالفان حضور نظامی روسیه در سوریه در ترکیه دست به تظاهرات زدند

هفته گذشته روسیه رسما اعلام کرد که عملیات هوایی خود را علیه شبه نظامیان گروه دولت اسلامی – داعش – در سوریه آغاز کرده است هر چند برخی منابع غربی و مخالفان بشار اسد گفته‌اند که هواپیماهای روسی به جای نیروهای دولت اسلامی، سایر مخالفان دولت سوریه را هدف قرار می‌دهند. دولت‌های روسیه و سوریه گفته‌اند که هدف از این عملیات هوایی، انهدام توان رزمی سازمان‌های “تروریستی” است. مقامات سوریه، روسیه و ایران تمامی مخالفان حکومت بشار اسد را تروریست می‌خوانند.

با آغاز عملیات هوایی روسیه در سوریه، مقامات ناتو از روسیه خواسته بودند تا از “حمله به غیرنظامیان و گروه‌های میانه‌رو” مخالف بشار اسد خودداری ورزد.

در واکنش به نقض حریم هوایی ترکیه، جان کری، وزیر خارجه آمریکا ضمن ابراز نگرانی از عواقب چنین وقایعی، گفته است که “این از همان نوع چیزهایی است” که آمریکا نگران آن بود و از روسیه خواسته بود برای جلوگیری از برخوردهای هوایی، با آمریکا گفتگو کند.

دولت روسیه گفته است که عملیات هوایی در سوریه تا زمانی که ارتش آن کشور قدرت ادامه جنگ را بیابد ادامه خواهد یافت. دولت روسیه، که در چند سال اخیر یک سیاست خارجی تهاجمی را آغاز کرده، ظاهرا در نظر دارد با حمایت از بشار اسد، نفوذ خود در این کشور را حفظ کند اما چند روز پیش، باراک اوباما، رئیس جمهوری آمریکا هشدار داد که ورود روسیه و ایران به جنگ داخلی سوریه این دو کشور را در “باتلاق” جنگ گرفتار خواهد کرد.

 

 

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

رضا وضعی
بی بی سی

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

توجه داشته باشید کامنت‌هایی که مربوط به موضوع مطلب نباشند، منتشر نخواهند شد! 

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.