رفتن به محتوای اصلی

جمهوری اسلامی و آمریکا در زمینه تبادل زندانی به توافق رسیدند
11.08.2023 - 00:22

نمایندگی ایران در سازمان ملل متحد هم تایید کرده است که طبق توافقی با آمریکا امکان آزادی این افراد وجود دارد.

لیز دوست، خبرنگار ارشد بی‌بی‌سی در امور بین‌الملل می‌گوید یک منبع آگاه به بی‌بی‌سی گفته این پنج نفر تنها در صورتی اجازه خروج از خاک ایران را خواهند یافت که شش میلیارد دلار دارایی بلوکه شده ایران در کره جنوبی به بانک مرکزی قطر منتقل شود.

به گزارش سی‌بی‌اس وکیل خانواده نمازی گفته است که آنها توانسته‌اند به طور تصویری حضور این زندانیان در بیرون از زندان را تایید کنند. آن طور که گفته شده یک تبعه دیگر آمریکا هم از زندان اوین به حبس خانگی منتقل شده‌اند.

کاخ‌سفید می‌گوید دو نفر از زندانیان تبعه این کشور خواسته‌اند که هویت آنها فعلا علنی نشود.

تصویر

خبرگزاری رویترز هم به نقل از یک منبع که هویتش فاش نشده نوشته است این افراد پس از آزادی شش میلیارد دلار توقیف‌شده در کره جنوبی آزاد خواهند شد.

بر این مبنا چندین شهروند ایرانی زندانی در آمریکا هم مطابق توافقی بین تهران و واشنگتن آزاد خواهند شد.

مقام‌ها در ایران هم ضمن تایید این خبر گفته‌اند در ازای آزادی شهروندان آمریکایی چند شهروند ایرانی زندانی شده در آمریکا هم آزاد خواهند شد و همزمان ۶ میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه شده ایران در کره جنوبی هم به سیستم بانکی قطر انتقال خواهد یافت.

آمریکا و همچنین خانواده‌های زندانیان دوتابعیتی حکومت ایران را متهم می‌کنند که با «گروگان‌گیری» و توسل به زندانی کردن شهروندان به دنبال باج گیری و کسب امتیاز در موضوعات مورد اختلاف است.

وزارت امورخارجه ایران آزادی آمریکایی‌ها را تایید کرد

عصر پنجشنبه و ساعاتی بعد از انتشار این خبر از سوی منابع آمریکایی، وزارت خارجه ایران هم در بیانیه‌ای ضمن تایید انتقال این شهروندان آمریکایی به خارج از زندان، از آزادی پول‌های این کشور در کره جنوبی و همچنین تبادل زندانیان آمریکایی در برابر چند ایرانی زندانی در آمریکا خبر داد.

در بیانیه وزارت خارجه ایران که عصر پنجشنبه در خبرگزاری‌های رسمی این کشور منتشر شده آمده: «علاوه بر آزادسازی منابع مالی که به صورت غیرقانونی توقیف شده بود، ... آزادی تعدادی از زندانیانی که به طور غیرقانونی توسط آمریکا بازداشت شده‌اند، بزودی محقق خواهد شد... یادآوری می نماید که زندانیان مدنظر آمریکا کماکان در ایران حضور دارند».

در این بیانیه همچنین به نحوه دسترسی ایران به پول‌های آزاد شده از سوی کره جنوبی اشاره شده و آمده: «نحوه بهره‌برداری از منابع و دارایی‌های مالی رفع توقیف شده در اختیار جمهوری اسلامی ایران بوده و این منابع برای نیازهای مختلف کشور حسب تشخیص مراجع ذیصلاح هزینه خواهد شد».

این در حالی است که بنابر گزارش‌های قبلی درباره جزییات مذاکرات با ایران برای آزادی این منابع مالی آمده بود که آمریکا با رهاسازی پول‌های بلوکه شده ایران تنها در صورتی موافقت خواهد کرد که از آنها برای پرداخت بدهی‌های بین‌المللی تهران و یا واردات اقلام یا کالاهایی که مورد تحریم نیست استفاده شود.

بر اساس همین گزارش‌ها گفته شده بود انتقال پول‌های آزاد شده ایران به بانکی در قطر و نه مستقیما به تهران انجام خواهد شد.

ایران می‌گوید تبادل زندانیان به علت اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» به تاخیر افتاده بود

کاخ سفید می‌گوید روز گذشته خانواده پنج شهروند آمریکایی را از تصمیم مقام‌های ایران برای انتقالشان به حبس خانگی مطلع کرده بود. سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید ضمن تایید انتقال آنها به حبس خانگی گفته «مذاکرات برای آزادی آنها در جریان و امری ظریف است».

آدرین واتسون گفته بر همین اساس امکان ارائه جزئیات بیشتر درباره شرایط بازداشت خانگی یا تلاش‌ها برای آزادی این افراد در حال حاضر ممکن نیست.

در همین حال، رویترز می‌گوید منبع آگاهش گفته «مشکلات فنی جزئی پیرامون انتقال دارایی‌ها به یک کشور خلیج فارس مورد مذاکره بین طرفین قرار دارد.»

روز چهارشنبه حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، هم مذاکرات چندماهه با میانجیگری عمان را تایید کرده بود.

مقام‌های ایران البته می‌گویند فرآیند این تبادل زندانی و آزادسازی منابع مالی ایران قرار بوده سال گذشته نهایی شود اما به علت اعتراضات سراسری به کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد، تعلیق شده بوده است.

خبرگزاری مهر در ایران به نقل از «یک مقام آگاه» مدعی شده « این توافق قرار بود سال قبل انجام شود اما اغتشاشات و توهمات متعاقب آن موجب تعلل آمریکایی‌ها شد».‌

دولت و نهادهای حکومتی در ایران اعتراضات سراسری «زن، زندگی، آزادی» که سال گذشته با کشته شدن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد پلیس تهران آغاز شد را «اغتشاشات» می‌خوانند.

سال گذشته هم در خلال اوج اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» اخباری درباره ادامه مذاکرات میان آمریکا و تهران بر سر آزادی زندانیان دوتابعیتی در ایران منتشر شد که با واکنش تند معترضان روبرو شد و رابرت مالی، نماینده وقت امور ایران در وزارت خارجه آمریکا، از سوی چهره‌های سرشناس مخالف دولت ایران در خارج این کشور مورد انتقاد شدید قرار گرفت.

زندانیان ایرانی-آمریکایی کیستند؟

مراد طاهباز تاجر و فعال محیط زیست ۶۷ ساله ایرانی‌تبار است که شهروندی آمریکا و بریتانیا را هم دارد.

آقای طاهباز در زمستان۱۳۹۶ به همراه هشت فرد دیگر از همکاران مؤسسهٔ حیات وحش میراث پارسیان دستگیر شد.

با وجود آن که وزارت اطلاعات ایران صراحتا اتهام جاسوسی درباره آقای طاهباز و دیگر فعالان محیط زیست را رد کرده بود، او برای «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» به ده سال حبس محکوم شد.

سیامک نمازی، بازرگان ایرانی-آمریکایی بود که در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی به عنوان یکی از چهره‌های جوان مجمع جهانی اقتصاد از طرف«بنیاد نخبگان» به ایران دعوت شد.

آقای نمازی در سال ۱۳۹۴ بازداشت و به ده سال حبس محکوم شد.

پدر او، باقر نمازی در سال ۱۳۹۵ برای دیدن پسرش به ایران رفت و او هم بازداشت شد.باقر نمازی پیش از انقلاب ایران استاندار خوزستان و معاون وزیر کشور بود و بعدها به عنوان نماینده یونیسف در کشورهایی چون سومالی، کنیا و مصر خدمت کرد. باقر نمازی پس از دو سال به مرخصی درمانی رفت، اما ممنوع الخروج بود. او در سال ۱۴۰۱ با وساطت عمان از ایران خارج شد.

عماد شرقی تاجر ۵۸ ساله ایرانی-آمریکایی است که در ایران به جاسوسی متهم شده است.

آقای شرقی در سال ۱۳۹۷ بازداشت و پس از مدتی آزاد، اما گذرنامه‌اش توقیف شد. او دوباره در سال ۱۳۹۹ بازداشت شد.

عماد شرقی متولد ایران است اما از کودکی در آمریکا بزرگ شده و از دانشگاه مریلند لیسانس اقتصاد و از دانشگاه جورج واشنگتن در واشنگتن دی سی، مدرک فوق لیسانس دارد.

آقای شرقی پیش از سفر به ایران سال‌ها در امارات متحده عربی و در دوبی در یک شرکت فروش هواپیماهای جت خصوصی کار و همکاری می‌کرده است.

به جز آقایان نمازی، شرقی و طاهباز، که دولت آمریکا خواهان آزادی‌شان بوده، روزنامه شرق، چاپ تهران، فردی به نام شهاب دلیلی را به عنوان عضو دیگر فهرست زندانیان در تبادل احتمالی گزارش کرد.

سه روز پیش هم روزنامه خراسان از بازداشت یک زن ایرانی-آمریکایی خبر داد و گفت مقام‌های آمریکایی خواهان آزادی او شده‌اند.

دیدگاه‌ و نظرات ابراز شده در این مطلب، نظر نویسنده بوده و لزوما سیاست یا موضع ایرانگلوبال را منعکس نمی‌کند.

انتشار از:

ایران گلوبال

فیسبوک - تلگرامفیسبوک - تلگرامصفحه شما

دیدگاه‌ها

کیومرس

والله بالله ما تا کنون شنیده بودیم که چند نفر جاسوس را کشور ها با هم مبادله میکنند که معمولا تعدادشان مساوی است ویا اینکه اگر در تعداد مساواتی نیست دلیلش کله گنده بودن افرادی در لیست بوده که برای طرف از اهمیت خاصی برخوردار بوده اند. ولی دولت قدر قدرت آمریکا با آنهمه اهن و تلوپش هم نفرات بیشتر داده هم پول داده و هم خدا میداند چی داده که چند نفر آدم عادی را مبادله کنه. حالا یا آن آدمها واقعا جاسوس های کله گنده ای بودند و همچین بیگناه و آدم عادی نبودند یا این ابرقدرت دلش غش رفته برای باج دادن بیک دولت زوار در رفته که رسوای عام و خاص شده.
ابر قدرتم بود ابر قدرت های قدیم.

جمعه, 11.08.2023 - 07:58 پیوند ثابت

افزودن دیدگاه جدید

لطفا در صورتیکه درباره مقاله‌ای نظر می‌دهید، عنوان مقاله را در اینجا تایپ کنید

متن ساده

  • تگ‌های HTML مجاز نیستند.
  • خطوط و پاراگراف‌ها بطور خودکار اعمال می‌شوند.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.

لطفا نظر خودتان را فقط یک بار بفرستید. کامنتهای تکراری بطور اتوماتیک حذف می شوند و امکان انتشار آنها وجود ندارد.

CAPTCHA
لطفا حروف را با خط فارسی و بدون فاصله وارد کنید CAPTCHA ی تصویری
کاراکترهای نمایش داده شده در تصویر را وارد کنید.